wtorek, 1 stycznia 2013

Chrupiące nuggetsy

Dzisiejszy przepis może stanowić smaczny obiad, ale jednocześnie być doskonałą przekąską na imprezie. Wystarczy tylko podać je  z ulubionymi sosami. W moim przypadku były to czosnkowy i majonezowo-ketchupowy. Wczoraj przygotowałam je jako przekąskę na domówkę ze znajomymi. Był to strzał w 10, gdyż cieszyły się ogromną popularnością ze względu na ich chrupkość. Ten efekt można osiągnąć dzięki obtoczeniu kawałków kurczaka w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym curry, papryką w proszku i granulowanym czosnkiem oraz panierce z płatków kukurydzianych.



Składniki na 2 pełne talerze:
1 kg piersi z kurczaka
1,5 szklanki mąki
Ok. ¾ szklanki mleka
Ok. ¾ -1 łyżeczka curry
Ok. ¾ -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
2 jajka
Mąka do panierki
Płatki kukurydziane
Sól
Pieprz
Olej

Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3-4 cm. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki.
  2. Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić do smaku curry, papryką w proszku, czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Teraz pora przygotować panierkę. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę. Za pomocą wałka rozkruszyć je. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę (tak, aby dominowały płatki).
  4. Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron lub na głębokim oleju jak frytki.
Składniki na sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek posiekać. Połączyć zresztą. Posolić i popieprzyć do smaku.
Składniki na sos majonezowo- ketchupowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu (u mnie pikantny)

Przygotowanie:
  1. Składniki mieszamy w proporcji 1:1.
Smacznego,
Ann

36 komentarzy:

  1. swietne na obiad oraz na impreze :D w polaczeniu z sosami sa niesamowicie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre właśnie na sylwestra czy na luźne party ;)
    Witam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Szana ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię nuggetsy, ale z gotowej już mieszanki.
    Muszę wypróbować już przy najbliższej okazji, podejrzewam że będzie to sobota lub niedziela bo jest więcej czasu i wszyscy jesteśmy w domu o jednej porze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto zrobić je samemu, gdyż są o wiele lepsze:) Kupne mieszanki się do tego nie umywają (wiem, bo sama kiedyś z nich robiłam nuggetsy), a czas przyrządzenia jest praktycznie ten sam:)

      Usuń
  4. Szczęśliwego Nowego Roku, dużo zdrowia i miłości i obfitości w nowe inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowita przekąska na każdą imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm pyszny chrupiący kurczaczek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie musze wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne na rozruch po Sylwestrze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze ochoty mi narobiłaś na nuggetsy... chociaż na sama panierkę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. w sam raz dla gości:) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealnie sprawdziłyby się podczas wczorajszo-dzisiejszej imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie wygląda! Jutro ostatni dzień konkursu, serdecznie zapraszamy! Do wygrania Książka Roberta Makłowicza wraz z jego autografem!http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam pierś z kurczaka panierowaną:)ja też robiłam nuggetsy na Sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jej jak ja uwielbiam takie domowe nuggetsy :)
    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne :) Ja robiłam na Sylwestra kęski drobiowe i do tego sos żurawinowy - jakie to było pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja wersja również mi się podoba, szczególnie ten sos żurawinowy:)

      Usuń
  16. Szybkie, bezproblemowe i smaczne- takie przepisy lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne dla dzieciaków i jako przekąski...

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie udało mi się ich zrobić takich idealnych! Zapiszę się do Ciebie na lekcje:D Dobrego 2013!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow, this looks a lot like the new Chef’s Gallery

    OdpowiedzUsuń
  20. Robię podobne, ale mocno uproszczone. Świetny przepis, będę pichcić :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam nuggetsy, ale te robione w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  22. to chyba moja ulubiona przekąska! uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wczoraj na obiad robiłam nuggetsy według twojego przepisu, wyszły naprawdę smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie na taką panierkę potrzebowałam przepis! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę bardzo:) sama długo szukałam idealnej wersji, aż ją stworzyłam:)

      Usuń
  25. Też często robię nuggetsy ale w panierce z krakersów. W płatkach jeszcze nie robiłam.. muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  26. chyba czasami każdy ma ochotę na takie jedzenie, a przygotowane w domu smakuje o wiele lepiej:) twoje wyglądają mega apetycznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)