Pieczony schab w większości polskich domów przygotowywany jest właśnie na święta. U mnie gości także dość często w trakcie roku jako wędlina na kanapki. Najczęściej wtedy piekę jego mniejsze porcje po 0,5 kg mięsa, gdyż wolimy urozmaicone kanapki. Mięso dzięki pieczeniu w rękawie wychodzi soczyste, bez problemu pokroicie je w plasterki. Bardzo ważne jest także jego obsmażenie przed pieczeniem, pozwoli to zamknąć w mięsie jego wszystkie "soki", dzięki czemu nie będzie suchy i nie będzie się kruszył. Możesz go podać z czym tylko lubisz - chrzanem, ćwikłą itp.
0,5 kg schabu
2 łyżeczki domowej przyprawy do wieprzowiny + 1 łyżka oleju
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Z oleju i przyprawy przygotować marynatę.
- Obmyty i osuszony kawałek schabu obtoczyć w marynacie. Wstawić na całą noc do lodówki.
- Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mięso z każdej strony na lekko złoty kolor.
- Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć klipsem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1h 15 minut, aż będzie miękki.
Smacznego,
Anulla
Smakowitości :)
OdpowiedzUsuńMoja Mama lubi taki pieczony schab ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie mięsko :) U mnie na święta na pewno będzie indyk :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy na kanapki.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Najlepsze sa domowe wędliny. Doskonały pomysł na świateczny stół.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie domowe wędliny z rękawa. Są smaczne, soczyste. A zwłaszcza schab, który właściwie jest chudym i suchym mięsem. A jednak upieczony w rękawie jest i pyszny i soczysty :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Ja zwykle robię gotowany do kanapek, ale Twój sposób chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńU mnie też się piecze taki schab. Smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńTeż mam w planie robić na święta schabik. Może wypróbuje twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńPyszny schabik :-)
OdpowiedzUsuń