Spód:
120g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków
owsianych*
70g mąki orzechowej lub zmielonych na mąkę orzeszków
ziemnych
1 jajko
2 łyżki masła lub oleju kokosowego (30g)**
70g (ok. 15 sztuk) daktyli
Aromat waniliowy
Szczypta soli
Krem:
Gęsta część mleczka kokosowego***
100g gorzkiej czekolady 70%
*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć mąki lub
płatków owsianych bezglutenowych
** ja użyłam oleju kokosowego, w wersji bez laktozy użyj właśnie oleju lub masła bez laktozy
** ja użyłam oleju kokosowego, w wersji bez laktozy użyj właśnie oleju lub masła bez laktozy
*** puszkę mleczka wstaw na noc do lodówki, na górze
zbierze się biała warstwa kokosowej śmietanki, na spodzie będzie woda. Używamy
tylko tej gęstej części. Z pozostałej wody możesz przygotować koktajl np. z dodatkiem ananasa.
Przygotowanie:
- Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie odsączyć i zblendować na mus.
- Mąkę orzechową wymieszać z owsianą, dodać aromat waniliowy, sól, mus daktylowy i masło/olej kokosowy. Zagnieść ciasto.
- Wyłożyć w wysmarowanej i obsypanej mąką owsianą formie do tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleczko (gęstą część) i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć na wyłożyć na ostudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny, by zastygł.
Smacznego,
Anulla
Cudowna tarta, idealna na Święta, ale też i bez okazji miło się będzie taką zajadać :) Uwielbiam wszelkie zdrowe, czekoladowe słodkości :D
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie coś dla mnie! Taką tartę mogłabym zjeść całą :)
OdpowiedzUsuńCzekolada to moja słabość, lubię ją pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda wyśmienicie, chętnie bym się na nią skusiła, tym bardziej, że jest fit :)
Jak to wygląda.. brak słów i pewnie odejmuję mowę po spróbowaniu ;)
OdpowiedzUsuńZapytam z ciekawości... mleczko kokosowe można czymś zastąpić (nie kremówką)? :)
Chciałam wlasnie napisać że kremówka nada się idealnie :) jezeli chodzi o roslinne zamienniki, gęsta czesc mleczka nadaje kremowej konsystencji, możesz spróbowac użyć roślinnej śmietanki - nie uzywalam więc nie wiem jak będzie się komponować z czekoladą, mleko roślinne nie będzie tak kremowe i jest rzadsze wiec ciezko mi przewidziec jego ilość.
UsuńO takiego mazurka to by się zjadło na święta :D
OdpowiedzUsuńZ Tobą Wielkanoc nie straszna dla mojej figury :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na deserek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, aż chciało by się mały kawałeczek:)
OdpowiedzUsuń"Gdy widzę słodycze to..." ;D Mazurek z czekoladą, po którym w dodatku się nie utyje... Biorę go :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :-) Do kawusi jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita tarta. Szczególnie podoba mi się nadzienie z dodatkiem czekolady :)
OdpowiedzUsuńOjoj jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń