niedziela, 18 marca 2018

Tarta z kremem czekoladowym/ Fit mazurek czekoladowy

Ta tarta jest wspaniała pod każdym względem i wg mnie  zje ją ze smakiem każdy. Jest mocno czekoladowa, bez laktozy i bez grama dodatkowego cukru, a w dodatku może być także bezglutenowa.  Słodycz spodu pochodzi od daktyli, a kremu tylko od gorzkiej czekolady.W dodatku jest bardzo prosta do wykonania, składniki na spód wystarczy zagnieść i zapiec, a krem to jedynie dwa składniki. W taki sposób uzyskujemy maksimum smaku przy minimum pracy. Tartę możecie przygotować bez okazji jako weekendowe ciasto, lub jako wersję wielkanocnego czekoladowego mazurka. Jeżeli nie masz formy do tarty, możesz ją przygotować w tortownicy.  


Składniki na foremkę ok. 20 cm
Spód:
120g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych*
70g mąki orzechowej lub zmielonych na mąkę orzeszków ziemnych
1 jajko
2 łyżki masła lub oleju kokosowego (30g)**
70g (ok. 15 sztuk) daktyli
Aromat waniliowy 
Szczypta soli
               
Krem:
Gęsta część mleczka kokosowego***
100g gorzkiej czekolady 70%
               
*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć mąki lub płatków owsianych bezglutenowych
** ja użyłam oleju kokosowego, w wersji bez laktozy użyj właśnie oleju lub masła bez laktozy
*** puszkę mleczka wstaw na noc do lodówki, na górze zbierze się biała warstwa kokosowej śmietanki, na spodzie będzie woda. Używamy tylko tej gęstej części. Z pozostałej wody możesz przygotować koktajl np. z dodatkiem ananasa.

Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie odsączyć i zblendować na mus. 
  2. Mąkę orzechową wymieszać z owsianą, dodać aromat waniliowy, sól, mus daktylowy i masło/olej kokosowy. Zagnieść ciasto. 
  3. Wyłożyć w wysmarowanej i obsypanej mąką owsianą formie do  tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleczko (gęstą część) i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć na wyłożyć na ostudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny, by zastygł.
Smacznego,
Anulla

13 komentarzy:

  1. Cudowna tarta, idealna na Święta, ale też i bez okazji miło się będzie taką zajadać :) Uwielbiam wszelkie zdrowe, czekoladowe słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie coś dla mnie! Taką tartę mogłabym zjeść całą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada to moja słabość, lubię ją pod każdą postacią :)
    Tarta wygląda wyśmienicie, chętnie bym się na nią skusiła, tym bardziej, że jest fit :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to wygląda.. brak słów i pewnie odejmuję mowę po spróbowaniu ;)
    Zapytam z ciekawości... mleczko kokosowe można czymś zastąpić (nie kremówką)? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam wlasnie napisać że kremówka nada się idealnie :) jezeli chodzi o roslinne zamienniki, gęsta czesc mleczka nadaje kremowej konsystencji, możesz spróbowac użyć roślinnej śmietanki - nie uzywalam więc nie wiem jak będzie się komponować z czekoladą, mleko roślinne nie będzie tak kremowe i jest rzadsze wiec ciezko mi przewidziec jego ilość.

      Usuń
  5. O takiego mazurka to by się zjadło na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Z Tobą Wielkanoc nie straszna dla mojej figury :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie, aż chciało by się mały kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. "Gdy widzę słodycze to..." ;D Mazurek z czekoladą, po którym w dodatku się nie utyje... Biorę go :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie :-) Do kawusi jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowita tarta. Szczególnie podoba mi się nadzienie z dodatkiem czekolady :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)