niedziela, 9 października 2016

Naleśniki z mięsem mielonym, cukinią i grzybami zapiekane w sosie chrzanowym

Te naleśniki to totalny spontan, jaki lubię w kuchni. Najpierw miałam je zapiec tradycyjnie w sosie pomidorowym, jednak w trakcie przygotowywania farszu koncepcja zmieniła się o 180 stopni. W lodówce stał samotny serek śmietankowy o smaku chrzanowym i postanowiłam go wykorzystać jako bazę do sosu, który wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego z grzybami leśnymi i cukinią (grzyby leśne możecie zastąpić pieczarkami).

Składniki na 4 porcje:
Ciasto na 8 szt.:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżki oleju

Farsz:
500g mięsa mielonego z szynki
200g cukinii
300g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże lub mrożone)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz

Sos chrzanowy:
150g serka śmietankowego o smaku chrzanowym
5 łyżek jogurtu naturalnego
5 łyżek mleka krowiego
pieprz

Dodatkowo:
100g sera żółtego lub mozzarelli

Przygotowanie:
  1. Naleśniki: W misce umieścić wszystkie składniki. Za pomocą trzepaczki wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypcie odrobinę mąki.
  2. Małą chochelką nałożyć trochę ciasta i rozprowadzić je na rozgrzanej oraz uprzednio wysmarowanej olejem patelni (ja używam tej do naleśników i smaruję ją silikonowym pędzlem). Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  3. Na patelni rozgrzać olej.  Cebulę i czosnek obrać, a następnie posiekać. Zeszklić. Dodać do nich mięso mielone, które posolić, popieprzyć i podsmażyć. Między czasie pokroić w kostkę cukinię i grzyby. Wrzucić do podsmażonego mięsa i smażyć kolejnych kilka minut. Doprawić do smaku słodką papryką w proszku i gałką.
  4. Do rondelka wrzucić wszystkie składniki sosu. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego (ja użyłam naczynia i pokrywki) wyłożyć  po 4 łyżki sosu.
  6. Na naleśnik nałożyć ok. 2 łyżki farszu. Zwijać w kwadracik tzn. najpierw zwinąć zewnętrzne boki do środka, a potem te które wystają znowu do środka (możecie zwinąć naleśniki w dowolny sposób). Tak przygotowane naleśniki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmarować resztką sosu  chrzanowego (znowu po ok. 4 łyżki sosu na jedno naczynie). Wierzch posypać startym serem żółtym. Zapiec ok. 15-20 minut w 180 stopniach do momentu rozpuszczenia sera.

Smacznego
Anulla

Jemy sezonowo! Jesień

47 komentarzy:

  1. Jakie tu wyczarowałaś pyszności, aż chce się sięgnąć chociaż po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniczki z mięsem i grzybami, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wszystko połączyłaś! Takie naleśniki na obiad zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki zawsze i wszędzie, a z takim nadzieniem to już w ogóle <3 Ale pozostałabym z sosem pomidorowym, bo chrzanu nie przełknę :D Choć wyglądają pysznie i ciekawy pomysł, z serkiem o innym smaku musiałabym spróbować :) A spontany w kuchni, fakt, zawsze najlepsze wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na naleśniki :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naleśniki na bogato. Bardzo smakowite nadzienie. Sos to już zwieńczenie całego dania. Po prostu pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie naleśniki to prawdziwy smakowy raj. Jeszcze z grzybami! No poezja! :) Chciałabym ich spróbować :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ smakowite ! A ja taka głodna :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, uwielbiam naleśniki, bardzo fajny pomysł z zapiekaniem w sosie chrzanowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe :)
    http://luksusowezycie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł z tym sosem chrzanowym! Takie spontany często wychodzą najlepiej...:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne naleśniki, taka spontaniczność w kuchni czasem wychodzi na dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nigdy nie robiłam wytrawnych naleśników, ale czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo podoba mi się taki farsz do wytrawnych naleśników, super. pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko mi tutaj smakuje , moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne, smakowite i bardzo pożywne naleśniki :) Pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię naleśniki na wytrawnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takich naleśników jeszcze nie jadłam, ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię takie zapiekane naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapiekanych naleśników to my jeszcze nie jadłyśmy :P Wspaniały pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo pomysłowy i ciekawy przepis! Lubię bardzo właśnie takie spontany :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda wspaniale :)
    Chyba będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetne połączenie smaków :) Dania spontaniczne są najlepsze :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Taka polskie lasagne :) Składniki mięso mielone i chrzan - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  25. Bez naleśników nie wyobrażam sobie jesieni! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. ależ one muszą pysznie smakowac

    OdpowiedzUsuń
  27. Super pomysł. Mi ostatnio zostały naleśniki z porannego śniadania, więc na kolację zapiekłam z pieczarkami, szynką i cebulką. Były wyśmienite. Takie naleśnikowe zapiekanki to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Taki sos musi być świetny, bardzo fajny pomysł na wykorzystanie serka :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo smakowite naleśniki. Chętnie bym spróbowała, bo nadzienie wydaje się być idealne, a ten sos ... mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Niby proste, ale ten chrzan musi fajnej ostrości dawać :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten sos najbardziej mi odpowiada, świetny przepis na naleśniki z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo udany spontan! super nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jejku co ja widzę za pyszności... taka forma podania. Naprawdę super!!!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)