niedziela, 30 października 2016

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami na ciemnym piwie (z piekarnika)

Ten gulasz przygotowałam zupełnie inaczej niż wszystkie dotychczasowe, bo w piekarniku i muszę stwierdzić, że jest to świetny patent, który na stałe zagości w mojej kuchni. W czasie pieczenia mogę zająć się zupełnie innymi rzeczami, co jest szczególnie wygodne w tygodniu. Ja do swojego dodałam ciemne piwo (zgodnie ze wskazówką autorki przepisu), możecie je jednak zastąpić większą ilością bulionu, choć nam w takim wydaniu danie przypadło do gustu. Gulasz dzięki piwie uzyskuje nie tylko ciekawy kolor, ale i smak, który jest uzupełniony słodyczą z papryki i nutą grzybową.
Inspiracja: Kwestia smaku


Składniki na 4 porcje:
1 kg łopatki wieprzowej lub innej części
250 ml dobrej jakości ciemnego piwa (można zastąpić bulionem)
150 ml bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki sosu sojowego
po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
2/3 łyżeczki tymianku
2 małe czerwone papryki lub 1 duża
po 2/3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek posiekać.
  2. Wszystkie składniki gulaszu (oprócz papryki i mąki) włożyć do dużego garnka lub rondla (w którym można piec), doprawić solą i pieprzem. Ustawić garnek na gazie i zagotować.
  3. Przykryć i wstawić na 1,5-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (ja piekłam półtorej). Piec do miękkości mięsa.
  4. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, piec pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Postawić na kuchence. Mąki wymieszać za pomocą trzepaczki w odrobinie wody. Wlać do gulaszu, zagotować celem zagęszczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz kaszą, ziemniakami lub makaronem, a nawet pieczywem.
Smacznego,
Anulla

34 komentarze:

  1. uwielbiam gulasze szczególnie zimową porą, kiedy trzeba się rozgrzać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulaszu w piekarniku jeszcze nie robiłyśmy ale chciałybyśmy kiedyś ten sposób wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zimą idealne. Lubię takie dania również za to, że można je przygotować dzień wcześniej i po pracy mieć gotowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczonego gulaszu jeszcze nie robiłam! Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowicie wygląda ten gulasz, jeszcze nie robiłam gulaszu w piekarniku :) muszę wykorzystać ten patent :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też kupiłam wołowinę i dzis zabieram się za gulasz wołowy z warzywami! Twój wygląda bardzo smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym taki zjadła ! Ktoś tu mi smaka niezłego zrobił :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy gulasz - super! Bardzo, ale to bardzo lubię. Nie ma nic lepszego. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna porcja na rozgrzanie się :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe jedzenie zawsze najlepsze, a takie pyszne rozgrzewające i sycące danie najlepiej pasuje do naszej pogody. Każdemu przyda się miseczka tego smakołyku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł na gulasz, dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny, rozgrzewający gulasz, na teraz idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie ma to jak porcja gulaszu na jesienny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na gulasz w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piwo czy wino rzeczywiście świetnie wpływają na mięsko - staje się kruche i pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba nie powinnam o tej porze tutaj zaglądać, bo zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż zgłodniałam! Uwielbiam taki gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawie i smacznie to brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie gulasze o tej porze roku <3 prezentuje się cudownie!
    I bardzo fajny pomysł z tym zapieczeniem go :) podobnie robię boeuf bourguignon i takie mięsko smakuje zupełnie inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie gulasze! Jem je dosyć rzadko, ale z przyjemnością zrobię go w ten weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam gulasze, szczególnie teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam dania z piekarnika. Są wspaniałe i właściwie robią się same :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Oryginalny patent na coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  24. Po prostu cudo! takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)