środa, 5 października 2016

Zupa krem z pieczonej dyni

Śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z lepszych zup, jakie w ostatnim czasie przygotowałam, a wszystko za sprawą zalegających w lodówce kawałków pieczonej dyni. Wyszła lekko pikantna z dodatkiem  kolendry i kuminu, a jej smak zaskoczył mnie na tyle, że ostatecznie zrezygnowałam z dodatku mleka kokosowego.


Składniki:
1litr bulionu warzywnego
600 g  dyni (waga już bez pestek itp.)
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki kuminu
Opcjonalnie do podania grzanki i pestki dyni

Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić na duże kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec  w 200 stopniach ok. 30 minut.
  2. Cebulę i czosnek posiekać zeszklić na oliwie z oliwie. Dodać przyprawy (ostrą paprykę w proszku, kumin i kolendrę). Chwilę smażyć, aby wydobyć aromat z przypraw.
  3. Zagrzać bulion warzywny. Dodać do niego obraną dynię (z pieczonej skórka odchodzi z łatwością). Przełożyć zeszkloną z przyprawami cebulę. Gotować kilka minut. Całość zblendować na gładki krem.
  4. Przelać do miseczek. Podać z grzankami i pestkami dyni.

Smacznego,
Anulla

Jemy sezonowo! Jesień

33 komentarze:

  1. Nasza ulubiona ostatnimi czasy zupa. Spróbujemy na pewno wersji z kolendrą i kuminem.
    My natomiast zwykle dodajemy curry, i obowiązkowo kroplę śmietany na środek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To idealna zupa na jesień. Smaczna, zdrowa i ten piękny kolor.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam tak przyprawiać :) Chyba warto spróbować, zawsze to nowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi taką. Nawet była tydzień temu na obiad. Pyszotka :) Uwielbiam ją. Idealna zupka super rozgrzewająca w chłodny dzień. No i taka gęsta! Pozdrowionka. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo ja bardzo chętnie bym taką zupkę zjadła. Kiedyś u znajomej jadłam dyniową w wersji krem z kurczakiem pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja juz mam w domu dwie, jeszcze chwile to przytargam jeszcze kilka, tylko jakoś zapału mi brakuje, żeby cos z nich zrobić, za to kupowanie ich wychodzi mi wyśmienicie :-)))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Też lubimy taką zupę bez mleka kokosowego :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupy z dyni są przepyszne, u mnie też dziś taka zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię zupę dyniową, jest pyszna i aromatyczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda! Sezon jest, trzeba korzystać!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jesień! Tym bardziej, że można rozgrzewać się w chłodniejsze dni właśnie takimi zupami z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie jadłam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa, która koniecznie musi choć raz jesienią pojawić się u mnie na stole :) Pyszności! Też czasem robię bez mleka kokosowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam takiej zupy muszę zdobić.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. taka zupka krem z dyni musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  16. Szczerze chuba nigdy nic z dyni nie jadłam... Ale muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  17. Dyniowe królują. Pyszna dodatek kuminu genialnie podkręcił jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie wygląda! U mnie dynia juz czeka w kuchni na swoją kolej:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie ma lepszej zupy na świecie! Zupa krem z dyni wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam wszystko co z dyni! Wczoraj kolejna porcja dyniowego pure wylądowała w zamrażarce na zapas ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny kremik. Uwielbiam dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Sezon na dynię rozpoczął się na dobre - bardzo mnie to cieszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ta dynia to mnie ostatnio ze wszystkich stron kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniała, jeszcze nie robiłam w tym roku a Ty smaku mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Anullo, poproszę o miskę takiej pysznej zupki!

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękny kolor :) Dyniowa o tej porze roku rządzi!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)