Te naleśniki to totalny spontan, jaki lubię w kuchni.
Najpierw miałam je zapiec tradycyjnie w sosie pomidorowym, jednak w trakcie
przygotowywania farszu koncepcja zmieniła się o 180 stopni. W lodówce stał
samotny serek śmietankowy o smaku chrzanowym i postanowiłam go wykorzystać jako
bazę do sosu, który wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu.
Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego z grzybami leśnymi i
cukinią (grzyby leśne możecie zastąpić pieczarkami).
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
500g mięsa mielonego z szynki
200g cukinii
300g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże lub mrożone)
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz
Sos chrzanowy:
150g serka śmietankowego o smaku chrzanowym
5 łyżek jogurtu naturalnego
5 łyżek mleka krowiego
pieprz
Dodatkowo:
100g sera żółtego lub mozzarelli
Przygotowanie:
- Naleśniki: W misce umieścić wszystkie składniki. Za pomocą trzepaczki wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypcie odrobinę mąki.
- Małą chochelką nałożyć trochę ciasta i rozprowadzić je na rozgrzanej oraz uprzednio wysmarowanej olejem patelni (ja używam tej do naleśników i smaruję ją silikonowym pędzlem). Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek obrać, a następnie posiekać. Zeszklić. Dodać do nich mięso mielone, które posolić, popieprzyć i podsmażyć. Między czasie pokroić w kostkę cukinię i grzyby. Wrzucić do podsmażonego mięsa i smażyć kolejnych kilka minut. Doprawić do smaku słodką papryką w proszku i gałką.
- Do rondelka wrzucić wszystkie składniki sosu. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem.
- Na dnie naczynia żaroodpornego (ja użyłam naczynia i pokrywki) wyłożyć po 4 łyżki sosu.
- Na naleśnik nałożyć ok. 2 łyżki farszu. Zwijać w kwadracik tzn. najpierw zwinąć zewnętrzne boki do środka, a potem te które wystają znowu do środka (możecie zwinąć naleśniki w dowolny sposób). Tak przygotowane naleśniki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmarować resztką sosu chrzanowego (znowu po ok. 4 łyżki sosu na jedno naczynie). Wierzch posypać startym serem żółtym. Zapiec ok. 15-20 minut w 180 stopniach do momentu rozpuszczenia sera.
Smacznego
Anulla
Jakie tu wyczarowałaś pyszności, aż chce się sięgnąć chociaż po kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńNaleśniczki z mięsem i grzybami, pychotka :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wszystko połączyłaś! Takie naleśniki na obiad zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńale smakowite:)
OdpowiedzUsuńNaleśniki zawsze i wszędzie, a z takim nadzieniem to już w ogóle <3 Ale pozostałabym z sosem pomidorowym, bo chrzanu nie przełknę :D Choć wyglądają pysznie i ciekawy pomysł, z serkiem o innym smaku musiałabym spróbować :) A spontany w kuchni, fakt, zawsze najlepsze wychodzą :)
OdpowiedzUsuńcoś nowego, myślę, że pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na naleśniki :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki na bogato. Bardzo smakowite nadzienie. Sos to już zwieńczenie całego dania. Po prostu pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite naleśniki, super :)
OdpowiedzUsuńTakie naleśniki to prawdziwy smakowy raj. Jeszcze z grzybami! No poezja! :) Chciałabym ich spróbować :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNazwa dania brzmi bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowite ! A ja taka głodna :(
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam naleśniki, bardzo fajny pomysł z zapiekaniem w sosie chrzanowym :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńhttp://luksusowezycie.pl/
Świetny pomysł z tym sosem chrzanowym! Takie spontany często wychodzą najlepiej...:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne naleśniki, taka spontaniczność w kuchni czasem wychodzi na dobre :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam wytrawnych naleśników, ale czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńSuper nadziane.
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się taki farsz do wytrawnych naleśników, super. pyszności.
OdpowiedzUsuńWszystko mi tutaj smakuje , moje smaki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, smakowite i bardzo pożywne naleśniki :) Pycha! <3
OdpowiedzUsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię naleśniki na wytrawnie :-)
OdpowiedzUsuńTakich naleśników jeszcze nie jadłam, ciekawe
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekane naleśniki:)
OdpowiedzUsuńZapiekanych naleśników to my jeszcze nie jadłyśmy :P Wspaniały pomysł :D
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy i ciekawy przepis! Lubię bardzo właśnie takie spontany :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńChyba będę musiała wypróbować przepis :)
Idealnie skomponowane danie!
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków :) Dania spontaniczne są najlepsze :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne, musza smakowac cudnie
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiad :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny pomysł na obiadek :)
OdpowiedzUsuńTaka polskie lasagne :) Składniki mięso mielone i chrzan - pycha!
OdpowiedzUsuńZ mięsem to moje ulubione :D
OdpowiedzUsuńBez naleśników nie wyobrażam sobie jesieni! :)
OdpowiedzUsuńAle bym je zjadła! :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńależ one muszą pysznie smakowac
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Mi ostatnio zostały naleśniki z porannego śniadania, więc na kolację zapiekłam z pieczarkami, szynką i cebulką. Były wyśmienite. Takie naleśnikowe zapiekanki to jest to :)
OdpowiedzUsuńTaki sos musi być świetny, bardzo fajny pomysł na wykorzystanie serka :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite naleśniki. Chętnie bym spróbowała, bo nadzienie wydaje się być idealne, a ten sos ... mniam:-)
OdpowiedzUsuńno po prostu pycha!
OdpowiedzUsuńNiby proste, ale ten chrzan musi fajnej ostrości dawać :)
OdpowiedzUsuńTen sos najbardziej mi odpowiada, świetny przepis na naleśniki z mięsem :)
OdpowiedzUsuńBardzo udany spontan! super nadzienie :)
OdpowiedzUsuńJejku co ja widzę za pyszności... taka forma podania. Naprawdę super!!!
OdpowiedzUsuń