niedziela, 17 lutego 2013

Shoarma

Shoarma to danie kuchni arabskiej, które można przyrządzić praktycznie z dowolnego rodzaju mięsa.  Po raz pierwszy jadłam ją w SPhinxie i od tamtej pory przymierzałam się do zrobienia wersji domowej. A powiem Wam, że warto przygotować ją samemu, gdyż smakuje obłędnie, a poza tym jest to obiad w 20-30 minut. Ja tym razem użyłam piersi z kurczaka, gdybyście brali inny rodzaj mięsa to czas smażenia się wydłuża. Możecie również dowolnie je zarumienić lub wzbogacić o szereg dodatków, np. ser. Wystarczy go jedynie zetrzeć i posypać mięso pod koniec smażenia, a ładnie się rozpuści. To danie, polega tak naprawdę na dobrym przyprawieniu. Możecie użyć gotowej mieszanki, jaką oferuje Kamis (ja wybrałam tę opcję) lub przygotować własną. Na opakowaniu również jest podany przepis dania, i to praktycznie w tej samej wersji jak ja go przygotowałam. Ta potrawa jest tak prosta, że nie da się tu nic innego stworzyć. Swoje danie podałam z frytkami, surówką z marchewki oraz sosem czosnkowym. Świetna będzie również z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry lub kurkumy.


Składniki na 3 porcje:
ok. 70 dag piersi z kurczaka
olej – 2-3 łyżki
przyprawa kuchni arabskiej Kebab/Shoarma (Kamis) – ok. 1,5-2 łyżki

Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w kostkę. Dodać olej i przyprawę. Zamarynować od 20 minut do kilku godzin, w zależności od tego jak aromatyczne ma być danie.
  2. Następnie smażyć je na patelni do miękkości i odpowiedniego stopnia zrumienienia.
Składniki na sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek posiekać. Połączyć zresztą. Posolić i popieprzyć do smaku.
Smacznego,
Anulla

Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)

31 komentarzy:

  1. Bez sosu czosnkowego nie byłoby to już to samo, przynajmniej dla mnie. A tak było pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nom ja tez tak często robię i ta wersja z frytasami jest najlepsza, fajnie że widziałaś u mnie post :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam shoarmę w SPhinxie, ale Twoja wygląda równie znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jadłam podobną w sphinxie, ale chętnie zrobię w domu:)) fajnie Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Shoarma- chyba każdy ją lubi. Mnie już zawsze będzie kojarzyła się z restauracją Sphinx- ja również pierwszy raz ją tam jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. do zrobienia:) niby proste, ale jakie pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  7. super propozycja na obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie jak smakuje z ryżem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. taki obiadek to ja rozumiem ;) uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie przekonałaś już trzecim zdaniem, obiad jest na dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie smaki- do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy na to nie wpadłam żeby shoarmę zrobić w domu

    OdpowiedzUsuń
  13. znakomita! uwielbiam shoarmę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda naprawdę super! Muszę wykorzystać ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. lubię, lubię bardzo! i też zwykle robię shaormę na kurczaku

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam shoarme, ostatnio robilam z dodatkiem suszonych listkow miety w wersji lzejszej bo w garnku do pieczenia w piekarniku - przepyszna byla :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale mi zrobiłaś dzisiaj dzień :)
    jadłam takie danie ostatnio na Krecie podczas naszej podróży poślubnej... wspomnienia powróciły ;D
    dziekuje!:)
    obserwuje i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Shoarma ze Sphinxa jest pyszna, ale taka domowa musi być jeszcze smaczniejsza. No i to faktycznie szybkie danie co bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Na mieście niestey tak bardzo mi to danie nie smakuje, więc może trzeba samemu przyrządzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. mm ale pyszności:)uwielbiam shoarma ale nigdy nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Shoarmę to z chęcią bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale ja jestem sierota... nie wiedziałam, że jest przyprawa do kuchni arabskiej...
    Musze ja dorwać i będzie shoarma!

    OdpowiedzUsuń
  23. Polecam robić samemu mieszanki przypraw do mięsa wg mnie znacznie lepiej wtedy mięsko wychodzi :)

    Rot

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)