Nie jestem wielką fanką śniadań na słodko, ale od czasu do
czasu najdzie mnie ochota na coś innego. Tym razem zastanawiałam się pomiędzy
jabłkami w cieście, a placuszkami z jabłkiem. Wybór padł na to drugie. Od razu
wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to mama przygotowywała mi podobne, a
ja maczałam palce w cieście, aby je oblizać. Uwielbiałam tę słodycz ciasta połączoną
z kwaskowatością jabłek i tak pozostało mi do dziś. Obecnie rzadko robię
potrawy, które jadłam dawno, ale od czasu do czasu staram się wrócić do okresu, kiedy było się dzieckiem. Wzbogaciłam je o dodatek cynamonu, który spowodował, że
ciasto było bardziej aromatyczne.
Składniki na 8
sztuk:
0,5 szklanki mąki
1 jajko
Łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. ¼ szklanki mleka
1 małe jabłko
Olej do smażenie
Przygotowanie:
- Mąkę, jajko, cynamon, cukier, proszek do pieczenie i
mleko połączyć ze sobą na jednolitą masę.
- Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta.
Wymieszać.
- Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla
i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć z obu
stron na złoty kolor.
Smacznego,
Anulla
Och, tradycyjne, przepyszne placuszki :) To smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńIle kucharek, tyle pomysłów na placuszki, ale łączy je jedno - są pyszne <3
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, robiłam podobne, tyle że zanurzałam całe jabłka w plastrach :)
OdpowiedzUsuńA ciacho takie cynamonowe jest pyszne.
Mi tez mama je robiła:)Są pyszne niedługo u mnie zagoszczą:)
OdpowiedzUsuńMi tez mama je robiła:)Są pyszne niedługo u mnie zagoszczą:)
OdpowiedzUsuńpyszne, uwielbiam placuszki!
OdpowiedzUsuńtakie placuszki muszą smakować idealnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam;).
OdpowiedzUsuńpycha:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamon <3 i jabłka !
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam placuszki z jabłkiem :) pychotka ;)
OdpowiedzUsuńjak ja ich dawno nie jadłam!:D uwielbiam po prostu:D
OdpowiedzUsuńChciałam podziękować za radę, bo sama nad tym myślałam, więc w pewnym sensie nieświadomie Twój głos przeważył, żeby pisać również przepisy:) Rozkręcam się dopiero, nieporadna bywam:D
OdpowiedzUsuńdoskonale wiem, że początki bywają trudne, w takim razie cieszę się, że pomogłam nieświadomie podjąć decyzję:)
UsuńJej, kocham takie połączenia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńplacuszki zawsze i wszędzie!! :)
OdpowiedzUsuńNa razie mam dosyć połączenia jabłka z cynamonem, ale jak mnie najdzie ochota to będę wiedziała, gdzie szukać pysznego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne ;D
OdpowiedzUsuńSuper placuszki. kocham połączenie jabłka z cynamonem :)
OdpowiedzUsuńteż czasami mam takie smaki na coś słodkiego z rana, mnie babcia takie robiła, jeszcze polewała śmietanką słodką.. rozpusta:D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmmmm ciekawe! :)
OdpowiedzUsuńCynamonowe pyszności :)) jedno z moich ulubionyc połączeń to właśnie jabłuszko i cynamon :))) Fajne wyszły Ci te placuszki :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie się do mojej Jabłuszkowej akcji :))
Olinka - Smakowy Raj
Cynamon bardzo lubię, ale jeszcze do placuszków nie dodawałam, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie zjeść od czasu do czasu placków, które nie smakują cynamonem ;)
OdpowiedzUsuńTakie jak lubię! Czasem robię podobne sama dla siebie, gdy mam ochotę na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńProste, a jakie pyszne ! Uwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo bardzo pysznie :D
OdpowiedzUsuńidealne na podwieczorek ;)
OdpowiedzUsuńu mnie jak śniadanie idealnei, to placuszki, a jak placuszki, to z jabłkami najlepsze :) tak więc dla mnie Twoja propozycja śniadaniowa delicja :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamon, zwłaszcza w zimie:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystko co ma w sobie cynamon, dlatego myślę, że takie placuszki również mi zasmakują ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze z takimi dużymi kawałkami jabłek. Pycha! :D
OdpowiedzUsuńPamiętam podobne z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńJa też rzadko jadam słodkie śniadania, ale czasami, w drodze wyjątku, piekę np pancakes'y. Takie placuszki to miła odmiana od monotonnych śniadań :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki smażę najczęściej - z jabłkami i cynamonem właśnie. Mogłabym je jeść cały rok. Jako deser idealne. Lubię gdy są oprószone grubą warstwą cukru pudru albo posmarowane domową konfiturą:)
OdpowiedzUsuń