środa, 27 lutego 2013

Schabowe sakiewki z pieczarkami

Macie dość zwykłego schabowego? Oto wspaniała dla niego alternatywa i w dodatku bogato nadziana grzybami. Oczywiście farsz możecie dowolnie zmienić pod własne kubki smakowe. Świetnie sprawdzą się w tej roli wszelkie sery i warzywa. A może zrobicie go na słodko? Zaszalejcie z własną wyobraźnią.
Według mnie już sam wygląd przemawia za ich przygotowaniem, gdyż prezentują się o wiele lepiej niż zwyczajny kotlet. Poza tym, nie są trudne, a i mniej kaloryczne ze względu na fakt, że były pieczone w piekarniku.

Słyszałam także o sakiewkach z naleśników, te musiałyby równie efektownie wyglądać jak te z mięsa. Kusi mnie ta wersja! Następnym razem będę dalej kombinować, bo odkąd prowadzę bloga zrobiłam się bardziej otwarta na smaki i potrawy. Przede wszystkim nie brak mi pomysłów, a i Wy mnie równie mocno inspirujecie, przez co moja lista „do zrobienia” tylko się wydłuża.

Ps. Od marca również ruszamy z kolejną edycją „gotowanie za głosowanie”, tym razem będzie to domowy fast food. Mam nadzieję, że ponownie ulegniecie moim propozycjom.


Składniki na 2 porcje:
2 plastry schabu
Sól
Pieprz
½ kostki rosołowej lub ulubione przyprawy
10 dag pieczarek
Pół cebuli
olej

Przygotowanie:
  1. Kostkę rosołową rozkruszyć z odrobiną oleju na "paćkę" (ewentualnie olej wymieszać z ulubionymi ziołami)
  2. Schab rozbić jak na kotlety. Posolić (w przypadku kostki rosołowej należy uważać, bo zawiera ona sól, więc można też pominąć) i popieprzyć z obu stron. Natrzeć kostką lub przyprawami.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki. Posolić i popieprzyć je. Usmażyć.
  4. Na środku mięsa położyć usmażone nadzienie. Zebrać boki mięsa tak jak robimy kucyka i związać je nitką albo szczypiorkiem.
  5. Na blachę położyć folię aluminiową. Posmarować ją olejem za pomocą pędzla. 
  6.  Piec około 40 minut w 200 stopniach na złoty kolor.
Smacznego,
Anulla

26 komentarzy:

  1. Ale bosko wyglądają takie sakiewki, muszę kiedyś zrobić dla gości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka fajna odmiana od tradycyjnego kotleta:) jestem ZA! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie, wiesz przy okazji przypomniałaś mi o starym poczciwym schabowym też;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przypadki tak właśnie działają na ludzi, a sama dawno go nie jadłam, ciągle coś innego robię:D

      Usuń
    2. To tak jak ja. Też czasami o jakimś daniu zapomnę na pół roku, chociaż je uwielbiam :)

      Usuń
  4. Ciekawa jestem czy schab nie był za suchy i nie za twardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięso nie było suche i twarde, wilgoci nadają mu pieczarki, a aby bylo miękkie wystarczy je odpowiednio długo piec, a zawsze mozesz to zrobić pod przykryciem czy z rękawie a na koniec odkryc. świetne będą tez duszone w sosie. sa różne wersje-ja piekłam.

      Usuń
  5. Kiedyś takie robiliśmy w pracy, ale z warzywami i serem pleśniowym, jak wspomniałaś. Bardzo fajne są z pieczarkami :))
    A naleśnikowe też są super, fajnie wygladają np. zielone ze szpinakiem, czerwone z soku buraczanegoo lub zółte z kurkumą :))
    Ps. fajnie ze powraca te głosowanie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo mega fajny pomysł na schaboszczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. zaszalałaś;) nie pomyślałabym, żeby aż tak przyrządzić schabowego, fajnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. też czasami takie robię rzeczywiście to miła odmiana po tradycyjnym schabowym:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No no eleganckie te sakiewki! Bardzo ciekawy pomysł, niewiele więcej roboty niż ze schaboszczakami, a jaki efekt :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie mięsko! Z pieczarkami to moje ulubione danie!

    OdpowiedzUsuń
  11. z moimi ulubionymi pieczarkami :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zamienić zwykłego schabowego w ekstra danie :} mniam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam już sakiewki schabowe, ale nadziewane mięsem mielonym, ale z pieczarkami muszą być pyszne. Mięsa nadziewane pieczarkami są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. O sakiewkach z naleśników słyszałam, ale o takich jeszcze nie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. a dzisiaj piątek ;P tylko ochotę na mięso mi zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny i niecodzienny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł i jak odmieniony obiad. Może druknę i podrzucę swoim sasiadom, oni co niedziela klepią i klepią, mieliby szanse na odmianę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Sakiewki ze schabu? Inspiracja! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają bardzo apetycznie, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności! Kiedyś już coś jadłam podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. u nas też się takie jada:) bardzo smaczne połączenie:D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)