czwartek, 14 lutego 2013

Czekoladowa tarta z kremem kokosowym

W akcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście tarte, na którą pomysł powstał już dawno, ale nie miałam okazji jakoś wcześniej jej przyrządzić. Dzięki Wam wreszcie mogłam zrealizować swój niecny pomysł. Przypominam także, że w marcu kolejna edycja z ankietami, oczywiście postaram się Was jak zwykle czymś zaskoczyć:)

A teraz nawiązując do samego przepisu, ciacho wyszło słodkie, ale bardzo pyszne.  Połączenie kokosu z czekoladą to dla mnie idealny duet, który świetnie sprawdzi się także w Święto Zakochanych. Ja takim prezentem byłabym wniebowzięta, a Wy? Oczywiście jak to ze mną bywa, trzy razy w sklepie zmieniałam zdanie, w jaki sposób przyrządzić krem. Skończyło się w końcu, że bazą była kremówka i nie żałuję.


Składniki:
Ciasto:
250g mąki
2 żółtka
Pół kostki margaryny - miękkiej
Szczypta soli
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany – ja dałam 18%
2 łyżki kakao
Pół szklanki cukru

Krem kokosowy:
200-250g wiórek kokosowych
500ml kremówki
2 łyżki masła lub margaryny
Pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
Polewa czekoladowa (u mnie deserowa)

Przygotowanie:
  1. Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
  2.  Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
  3. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę.
  4. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem.
  6. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tarte grochem lub ryżem, aby nie urosła. Pod koniec pieczenia go zdejmuję (ok. 5 ostatnich minut) i wstawiam na jeszcze chwilę.
  7. Piec w temperaturze 200 stopni. Ostudzić ciasto.
  8. Krem: Do garnka wlać kremówkę, zagotować, wsypać wiórki kokosowe. Mieszać do czasu, gdy nie wchłoną śmietany. Ostudzić.
  9. Następnie margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy kokosowej.
  10. Na ostudzony spód tarty wyłożyć krem kokosowy. Wstawić na 30 minut do lodówki by trochę się ścisnął – łatwiej będzie rozsmarować polewę.
  11. Polewę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Posmarować wierzch ciasta. Wstawić na ok 2 godziny do lodówki.
Smacznego,
Anulla

Walentynki 2013 - czym to się je?

40 komentarzy:

  1. Jak dla mnie rewelacja. Uwielbiam kokos:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, właśnie takiego przepisu szukałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czekoladowa tarta na dzisiejszy dzień to strzał w 10 :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko to co lubię:-) Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW!!!!!!!!! zapisuję do wykorzystania :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglada, połaczenie smaków jak dla mnie. To został Ci jakis kawalątek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze została, bo wczoraj wieczorem się za nią wzięłam:)

      Usuń
  7. czekolada i kokos super! i dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, ale jak dla mnie - połączenie czekolady i kokosa jest za słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze to myślałam,że wyjdzie bardziej słodkie, a sama nie jestem wielką fanką przesadnie słodkich ciast. Jeżeli lubisz batona bounty to ta tarta ma podobny smak, plus kruchy spód. Mi bardzo podeszła, a jestem wybredna do wypieków:D

      Usuń
    2. Mnie baton bounty mocno zasładza, dlatego też go nie jadam z tego powodu ;) ale może rzeczywiście jest dobra :)

      Usuń
    3. on jest słodki, ale bardzo go lubię (to jeden z moich ulubionych, dlatego też tarta wg mnie jest ok:) ale wiadomo - kwestia gustu:)

      Usuń
  9. Uwielbiam takie tarty<3 Wspaniałaaa!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokos z czekoladą to połączenie idealne :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  11. słodki pomysł w sam raz na święto zakochanych ;)pysznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na tartę głosowałam ;) Ładnie wygląda i na pewno tak smakuje. Jedynie zmieniłabym margarynę na masło ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie slodkości, mniam :)
    Ania wpadnij do mnie na mojego nowego bloga :)
    Dopiero zaczynam :)
    http://kosmetycznieee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Poproszę jutro na deser, ale pyszności

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajna tarta. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. A za mną chodzi coś czekoladowego;)

    OdpowiedzUsuń
  17. krem kokosowy brzmi bardzo kusząco, no i do tego ta czekolada z wierzchu... pycha

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetna - zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  19. W końcu się do niej przymierzam i mam pytanie :D czy myślisz, że przetrzyma noc w lodówce? i czy sprawdzi się polewa z rozpuszczonej czekolady ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak przetrzyma, moja całą noc siedziała, bo akurat robiłam wieczorem ciacho, ale po jakiś 2 godzinach mama kroiła kawałek i była już dobra, więc tak napisałam w przepisie:) Tak, nada się polewa z rozpuszczonej czekolady w kąpieli wodnej, a jakby była za gęsta (a pewnie będzie) i źle się smarowała możesz ją mlekiem ciut rozcieńczyć:)

      Usuń
  20. Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wieczorem często jestem na komputerze, więc nie ma z tym problemu:D

      Usuń
  21. Aniu chyba Cię zamęczę, ale mam jeszcze pytanie jak długo piekłaś spód? :) czekoladowej tarty jeszcze nie robiłam i nie wiem, czy zauważę, czy się przyrumienił hihi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakies 25-30 minut, ale bardziej ze 30 bo w przybliżeniu czas patrzyłam;)

      Usuń
  22. Fajny, smaczny pomysł, nigdy takiej nie piekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ślinka mi cieknie od samego czytania... :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaką średnicę ma Twoja forma? Bo nie wiem jakie proporcje muszą być, czy dać mniej lub wiecej ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma do tarty ma średnicę 28 cm, ale jeżeli masz ciut większą lub mniejszą to nic się nie stanie, po prostu spód będzie cieńszy lub grubszy minimalnie:)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)