sobota, 23 lutego 2013

Cynamonowe placuszki z jabłkiem

Nie jestem wielką fanką śniadań na słodko, ale od czasu do czasu najdzie mnie ochota na coś innego. Tym razem zastanawiałam się pomiędzy jabłkami w cieście, a placuszkami z jabłkiem. Wybór padł na to drugie. Od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to mama przygotowywała mi podobne, a ja maczałam palce w cieście, aby je oblizać. Uwielbiałam tę słodycz ciasta połączoną z kwaskowatością jabłek i tak pozostało mi do dziś. Obecnie rzadko robię potrawy, które jadłam dawno, ale od czasu do czasu staram się wrócić do okresu, kiedy było się dzieckiem. Wzbogaciłam je o dodatek cynamonu, który spowodował, że ciasto było bardziej aromatyczne.


Składniki na 8 sztuk:
0,5 szklanki mąki
1 jajko
Łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. ¼ szklanki mleka
1 małe jabłko
Olej do smażenie

Przygotowanie:
  1. Mąkę, jajko, cynamon, cukier, proszek do pieczenie i mleko połączyć ze sobą na jednolitą masę.
  2. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać.
  3. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego,
Anulla

38 komentarzy:

  1. Och, tradycyjne, przepyszne placuszki :) To smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile kucharek, tyle pomysłów na placuszki, ale łączy je jedno - są pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tak, robiłam podobne, tyle że zanurzałam całe jabłka w plastrach :)
    A ciacho takie cynamonowe jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi tez mama je robiła:)Są pyszne niedługo u mnie zagoszczą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi tez mama je robiła:)Są pyszne niedługo u mnie zagoszczą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie placuszki muszą smakować idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam cynamon <3 i jabłka !

    OdpowiedzUsuń
  8. też niedawno robiłam placuszki z jabłkiem :) pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak ja ich dawno nie jadłam!:D uwielbiam po prostu:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałam podziękować za radę, bo sama nad tym myślałam, więc w pewnym sensie nieświadomie Twój głos przeważył, żeby pisać również przepisy:) Rozkręcam się dopiero, nieporadna bywam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. doskonale wiem, że początki bywają trudne, w takim razie cieszę się, że pomogłam nieświadomie podjąć decyzję:)

      Usuń
  11. Jej, kocham takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  13. placuszki zawsze i wszędzie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na razie mam dosyć połączenia jabłka z cynamonem, ale jak mnie najdzie ochota to będę wiedziała, gdzie szukać pysznego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super placuszki. kocham połączenie jabłka z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. też czasami mam takie smaki na coś słodkiego z rana, mnie babcia takie robiła, jeszcze polewała śmietanką słodką.. rozpusta:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Cynamonowe pyszności :)) jedno z moich ulubionyc połączeń to właśnie jabłuszko i cynamon :))) Fajne wyszły Ci te placuszki :))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie się do mojej Jabłuszkowej akcji :))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  18. Cynamon bardzo lubię, ale jeszcze do placuszków nie dodawałam, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wyobrażam sobie zjeść od czasu do czasu placków, które nie smakują cynamonem ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie jak lubię! Czasem robię podobne sama dla siebie, gdy mam ochotę na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Proste, a jakie pyszne ! Uwielbiam takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają bardzo bardzo pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  23. u mnie jak śniadanie idealnei, to placuszki, a jak placuszki, to z jabłkami najlepsze :) tak więc dla mnie Twoja propozycja śniadaniowa delicja :D

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam cynamon, zwłaszcza w zimie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja uwielbiam wszystko co ma w sobie cynamon, dlatego myślę, że takie placuszki również mi zasmakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Najlepsze z takimi dużymi kawałkami jabłek. Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Pamiętam podobne z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja też rzadko jadam słodkie śniadania, ale czasami, w drodze wyjątku, piekę np pancakes'y. Takie placuszki to miła odmiana od monotonnych śniadań :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Takie placuszki smażę najczęściej - z jabłkami i cynamonem właśnie. Mogłabym je jeść cały rok. Jako deser idealne. Lubię gdy są oprószone grubą warstwą cukru pudru albo posmarowane domową konfiturą:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)