mus/ dżem:
1,4 kg dyni
1 cytryna
2 galaretki cytrynowe
1 duża brzoskwinia (0,4 kg)
spód:
250g mąki
2 żółtka
2/5 szklanki cukru
Pół kostki
margaryny - miękkiej
Płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany –
ja dałam 18%
Przygotowanie:
- Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia.
- Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
- Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę.
- Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem.
- Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tarte grochem lub ryżem, aby nie urosła.
- Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni.
- Dynię i brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka
- Cytrynę przekroić na pół, wycisnąć z niej sok do garnka. Zalać wodą, do połowy poziomu owoców. Dusić na wolnym ogniu, mieszając aby się nie przypaliło. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować je. Następnie chwilę jeszcze gotować, dodać cukier do smaku, galaretki cytrynowe.
- Gotowy mus wylać na ostygnięty spód tarty, ciasto wstawić na min. 2 godz. do lodówki.
- Resztę gorącego dżemu/musu przełożyć do słoiczków, zakręcić i ustawić je do góry dnem.
dżem |
Smacznego,
Anulla
wygląda apetycznie!:) a ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńw smaku to tak mniej więcej jakbyś brzoskwinię z jabłkiem połączyła. A o tym, że jest dobre może świadczyć, że poszła w mig:)
Usuńto składam zamówienie na 1 października!:)
Usuństrasznie fajny pomysł na dynię!
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten dyniowy dżem. Właśnie poszukuję przepisów na przetwory z dyni :)
OdpowiedzUsuńśmiało polecam:)
Usuńchętnie bym się poczęstowała;)
OdpowiedzUsuń