Składniki na
blaszkę 24 x40cm
4 jajka
½ szkl. cukru + 2 łyżki do jabłek
¾ szkl. mąki pszennej
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 średnich jabłek
2/3 łyżki przyprawy do szarlotki lub cynamonu
2-3 łyżki bułki tartej
Papier do pieczenia (obowiązkowo!)
Przygotowanie:
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej.
- Dodać żółtka.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich przyprawę do szarlotki i cukier.
- Blachę wyłożyć pergaminem. Rozłożyć na nim starte jabłka. Posypać je bułką tartą (jest niewyczuwalna, a wchłania sok, aby ciasto nie dostało zakalca)
- Na jabłka wylać przygotowane ciasto.
- Piec ok. 40 minut w temperaturze 170-180 stopni.
- Upieczone ciasto wyjąć na ścierkę (ciasto dotyka ścierki). Zdjąć papier do pieczenia z jabłek. Gorące zwijać, bo inaczej rolada popęka.
Smacznego,
Anulla
Robię taką samą :)
OdpowiedzUsuńAnula, ciasto nie jest suche? Zawsze chciałam taką roladę przygotować, ale boje się, że mąż będzie narzekał, że musi popijać :( Powiedz, jak Ci wyszło, plizzzzzzzz!
OdpowiedzUsuńnie jest suche, normalne biszkoptowe, które dobrze się komponuje z owocami:) poza tym, aby nie było zakalca zawsze dodaję bułkę tartą, która pochłania sok - takie małe zabezpieczenie:P
Usuńwyszło dobre, bo domownicy się upominali o drugą w krótkim czasie:)
mmmm wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, już od dłuższego czasu czaję się, żeby zrobić jakąś roladę, ale wciąż boję się tego zawijania, chyba panikuję bez sensu :P
OdpowiedzUsuńta jest bardzo prosta i wyjdzie każdemu:) a jak zwiniesz gorącą to będzie wyglądać jak moja:) Po drugie, do odważnych świat należy!:p
UsuńTeż taką robię..ale dawno nie robiłam..ja czasem kroję jabłka w plasterki.
OdpowiedzUsuńja jakoś od zawsze wolę starte:)
Usuńbardzo lubię rolady:) szczególnie takie proste w przygotowaniu, chętnie spróbuję upiec:)
OdpowiedzUsuńwarto upiec:)
UsuńDziękuje za wskazówki, myślę ,że właśnie też obciążę sobie moje hula-hop :)
OdpowiedzUsuńJa staram się codziennie kręcić ok. 20 minut, bo nie zawsze mam czas na więcejxD ale i tak zauważyłam efekty !
Mmm, pyszności! To ja poproszę o zrobienie trzeciej dla mnie :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam rolady, a czuję, że dużo na tym tracę :)
OdpowiedzUsuńta jest naprawdę banalna i szybka:) to moje drugie starcie z roladą, ale to jest o wiele prostsze (wtedy był makowiec, ale to jak byłam młodsza)
UsuńPięknie Ci wyszła! :)
OdpowiedzUsuńciasto się piecze , czemy na efekt :)
OdpowiedzUsuńwolę tradycyjnie zwijaną jednak....
OdpowiedzUsuńkwestia gustu:)
Usuń