Bezmięsne kotlety robiłam z różnych składników - od kasz po warzywa. Muszę jednak przyznać, że najbardziej lubię te ze strączków, gdyż są wartościowym źródłem białka, doskonale zastępują mi mięso a do tego mogę podać je z dowolnymi dodatkami. Przeważnie je piekę, gdyż od
razu mogę zrobić ich większą ilość, bez długiego stania przy kuchence.
Tym razem w głównej roli wystąpi biała fasola. Mam wrażenie, że obecnie trochę zapomniana i kojarzona z zupą fasolową. Tak naprawdę dopiero od niedawna odkrywam ją na nową. Przez swój neutralny smak może być bazą wielu dań, nie tylko wspomnianej zupy, ale i kotletów, pasztetów, past na kanapki czy nawet słodyczy. Tym razem połączyłam ją z pieczarkami i cebulką, doprawiłam majerankiem, uformowałam kotlety, które następnie upiekłam i podałam w towarzystwie kaszy owsianej z warzywami oraz meksykańską salsą. Doskonale pasować tu będzie także pikantny sos pomidorowy.
Tym razem w głównej roli wystąpi biała fasola. Mam wrażenie, że obecnie trochę zapomniana i kojarzona z zupą fasolową. Tak naprawdę dopiero od niedawna odkrywam ją na nową. Przez swój neutralny smak może być bazą wielu dań, nie tylko wspomnianej zupy, ale i kotletów, pasztetów, past na kanapki czy nawet słodyczy. Tym razem połączyłam ją z pieczarkami i cebulką, doprawiłam majerankiem, uformowałam kotlety, które następnie upiekłam i podałam w towarzystwie kaszy owsianej z warzywami oraz meksykańską salsą. Doskonale pasować tu będzie także pikantny sos pomidorowy.
Na kotlety:
400g białej fasoli (u mnie fasola jaś z Radix-bis)
500g pieczarek
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka lub więcej majeranku
Sól
pieprz
Przygotowanie:
- Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie, zmienić wodę i gotować do miękkości ok. 1-1,5h (w zależności od wielkości fasoli). Pod koniec posolić do smaku i odstawić do ostudzenia. Zblendować na jednolitą masę.
- Pieczarki pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Usmażyć na oliwie do miękkości, przełożyć do fasoli. Dodać posiekaną pietruszkę. Zblendować na jednolitą masę. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem lub oliwą. Formować kotleciki, gotowe układać na blaszce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut na jednej stronie, przekręcić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut.
Kasza z warzywami:
składniki na 6 porcji podawane z kotletami:
składniki na 6 porcji podawane z kotletami:
200g kaszy owsianej lub innej ulubionej (u mnie owsiana z Radix-bis)
3 paczki mrożonych warzyw każda po 450g (lub ugotowane ulubione
warzywa)*
1 łyżka oliwy z oliwek
Słodka papryka w proszku
ulubione zioła do smaku
Sól
*poza sezonem dość często używam mrożonych warzyw, wg mnie są o wiele lepsze w smaku niż te świeże, w sezonie polecam ugotowaną fasolkę szparagową, podsmażoną cukinię etc. Tak naprawdę, co lubisz. Ja często gotuję większe ilości różnych warzyw i komponuję z nich posiłki.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa mrożone dusić do miękkości na łyżce oiwy. Wymieszać z ugotowaną kaszą. Doprawić do smaku solą, słodką papryką w proszku i ziołami.
Smacznego,
Anulla
Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńw sam raz po świętach, zdrowe i lżejsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, i piękny talerzyk -:)
OdpowiedzUsuńPyszna sprawa :) Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńSuper danie :) Lekkie, ale można się nim najeść :)
OdpowiedzUsuńTeż najbardziej lubię takie ze strączkami, są super sycące :) Pysznie Twoje wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kotlety z fasoli. Z pieczarkami smakują super!
OdpowiedzUsuńJestem przekona, że smakują pysznie. Sama chętnie bym takie zrobiła i zjadła :)
OdpowiedzUsuńTakie kotlety mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńTEŻ ROBIŁAM KIEDYŚ KOTLETY Z FASOLI BYŁY PYSZNE, ALE NIESTETY MOIM DOMOWNIKOM NIE PRZYPADŁY DO GUSTU.
OdpowiedzUsuńKotleciki zapowiadają się bardzo smakowicie. A taką kaszę zjadłabym z ogromną chęcią. Lubię miksy warzyw i kaszy :)
OdpowiedzUsuńLubimy takie bezmięsne kotleciki i trzeba te też kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dietetyczne potrawy. Czasem mięso też może sie znudzić, a groch jest smaczny i sycący :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności, uwielbiam takie kotlety :-)
OdpowiedzUsuńfajne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja :-)
OdpowiedzUsuń