Ostatnio coraz bardziej doceniam produkty wykonane w domu, dzięki temu, że wiem co znajduje się w środku. Większość z nich nie wymaga
nawet zbyt dużego nakładu naszych sił, a jedynie naszych chęci, czasami odrobiny cierpliwości.
Labneh robi się sam, ale to właśnie w tej prostocie tkwi siła. Nasza praca polega jedynie na wymieszaniu jogurtu greckiego z solą i ewentualnie ulubionymi ziołami– tylko tyle i aż tyle! Powstaje w wyniku odcedzenia serwatki z jogurtu. Im dłużej ser będzie się odcedzał tym będzie bardziej gęsty i zbity (będzie się nadawał do krojenia). Poniżej znajdziecie przepis na wersję naturalną, ale bardzo łatwo możecie wzbogacić serek o dodatki smakowe np. czosnek, paprykę lub zioła. Wystarczy je wtedy wymieszać z jogurtem zanim zaczniemy odcedzanie.
Labneh robi się sam, ale to właśnie w tej prostocie tkwi siła. Nasza praca polega jedynie na wymieszaniu jogurtu greckiego z solą i ewentualnie ulubionymi ziołami– tylko tyle i aż tyle! Powstaje w wyniku odcedzenia serwatki z jogurtu. Im dłużej ser będzie się odcedzał tym będzie bardziej gęsty i zbity (będzie się nadawał do krojenia). Poniżej znajdziecie przepis na wersję naturalną, ale bardzo łatwo możecie wzbogacić serek o dodatki smakowe np. czosnek, paprykę lub zioła. Wystarczy je wtedy wymieszać z jogurtem zanim zaczniemy odcedzanie.
Do produkcji domowego sera polecam użyć jogurtu z
dobrym składem. Mleko i szczepy bakterii, to jedyne co powinno widnieć na etykiecie opakowania. Zbędne są w nim żelatyna lub mleko w proszku, to po prostu zwykłe zagęszczacze.
2 jogurty greckie (każdy po 400g)
¼ łyżeczki soli
opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy
opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy
Przygotowanie:
- Jogurty greckie wymieszać z solą i ewentualnie przyprawami.
- Na garnek położyć sitko, a na nim podwójnie złożoną gazę (kupicie za grosze w aptece), ewentualnie możecie użyć pieluchy tetrowej.Wlać na sitko jogurt. Związać w formie sakiewki np. za pomocą gumki recepturki. Serwatka będzie ściekać, więc po jakimś czasie trzeba będzie ją przewiązać ciaśniej.
- Wstawić garnek z sitkiem do lodówki.
- Po 12-24 godzinach serek nadaje się już do spożycia, jest kremowy, idealny do smarowania. Aby nadawał się do krojenia odcedzajcie go dalej. Po ok. 2 dniach będzie miał konsystencję miękkiego twarogu, zaś po 3-4 dniach będzie już dość zbity. To od Ciebie zależy jaką konsystencję chcesz uzyskać.
- Wszystko też zależy od tego jak gęsty macie jogurt, jeden będzie ściekał krócej, a drugi dłużej, dlatego na gotowy ser trzeba czasu.
Smacznego,
Anulla
Dużo o nim słyszałam i czytałam :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis bo jest prosty i szybki, a ser bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJa też doceniam coraz więcej produktów zrobionych w domu.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na smaczny domowy serek. Z pewnością ten sposób wykorzystam:)
Świetny pomysł, ser wygląda smacznie i co najważniejsze - wiadomo co się je :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze sera, zaintrygował mnie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńRobię kilka razy w miesiącu. Najczęściej formuję z niego kulki, obtaczam w przyprawach, np. zatarze i zalewam oliwą. Świetnie smakuje szczególnie z pomidorami.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam sama sera :) Super opcja!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Muszę koniecznie zrobić, bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :D Pierwszy raz się spotykam z takim serkiem, wygląda bardzo smakowicie :) Chętnie bym go spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany :) Wspaniały serek <3
OdpowiedzUsuńChodzi za mną ten ser już od dawna i ciągle o nim zapominam. A on tak wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sera z jogurtów. Musze spróbować ich smak.
OdpowiedzUsuńJa również doceniam domowe wyroby.
Bardzo lubimy ten serek i często go robimy :)
OdpowiedzUsuńGenialne :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń