sobota, 28 kwietnia 2018

Ser z jogurtów greckich (Labneh)

Ostatnio coraz bardziej doceniam produkty wykonane w domu, dzięki temu, że wiem co znajduje się w środku. Większość z nich nie wymaga nawet zbyt dużego nakładu naszych sił, a jedynie naszych chęci, czasami odrobiny cierpliwości.
Labneh robi się sam, ale to właśnie w tej prostocie tkwi siła. Nasza praca polega jedynie na wymieszaniu jogurtu greckiego z solą i ewentualnie ulubionymi ziołami– tylko tyle i aż tyle! Powstaje w wyniku odcedzenia serwatki z jogurtu. Im dłużej ser będzie się odcedzał tym będzie bardziej gęsty i zbity (będzie się  nadawał do krojenia). Poniżej znajdziecie przepis na wersję naturalną, ale bardzo łatwo możecie wzbogacić serek o dodatki smakowe np. czosnek, paprykę lub zioła. Wystarczy je wtedy wymieszać z jogurtem zanim zaczniemy odcedzanie.

Do produkcji domowego sera polecam użyć jogurtu z dobrym składem. Mleko i szczepy bakterii, to jedyne co powinno widnieć na etykiecie opakowania. Zbędne są w nim żelatyna lub mleko w proszku, to po prostu zwykłe zagęszczacze. 


Składniki na ser o wadze ok. 350-400g:
2 jogurty greckie (każdy po 400g)
¼ łyżeczki soli
opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy

Przygotowanie:
  1. Jogurty greckie wymieszać z solą i ewentualnie przyprawami.  
  2. Na garnek położyć sitko, a na nim podwójnie złożoną gazę (kupicie za grosze w aptece), ewentualnie możecie użyć pieluchy tetrowej.Wlać na sitko jogurt. Związać w formie sakiewki np. za pomocą gumki recepturki. Serwatka będzie ściekać, więc po jakimś czasie trzeba będzie ją przewiązać ciaśniej.  
  3.  Wstawić garnek z sitkiem do lodówki.
  4. Po 12-24 godzinach serek nadaje się już do spożycia, jest kremowy, idealny do smarowania. Aby nadawał się do krojenia odcedzajcie go dalej. Po ok. 2 dniach będzie miał konsystencję miękkiego twarogu, zaś po 3-4 dniach będzie już dość zbity. To od Ciebie zależy jaką konsystencję chcesz uzyskać.
  5. Wszystko też zależy od tego jak gęsty macie jogurt, jeden będzie ściekał krócej, a drugi dłużej, dlatego na gotowy ser trzeba czasu.
Smacznego,
Anulla

15 komentarzy:

  1. Dużo o nim słyszałam i czytałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować ten przepis bo jest prosty i szybki, a ser bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też doceniam coraz więcej produktów zrobionych w domu.
    Świetny pomysł na smaczny domowy serek. Z pewnością ten sposób wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, ser wygląda smacznie i co najważniejsze - wiadomo co się je :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze sera, zaintrygował mnie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię kilka razy w miesiącu. Najczęściej formuję z niego kulki, obtaczam w przyprawach, np. zatarze i zalewam oliwą. Świetnie smakuje szczególnie z pomidorami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie robiłam sama sera :) Super opcja!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę koniecznie zrobić, bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis :D Pierwszy raz się spotykam z takim serkiem, wygląda bardzo smakowicie :) Chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zapisany :) Wspaniały serek <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Chodzi za mną ten ser już od dawna i ciągle o nim zapominam. A on tak wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam sera z jogurtów. Musze spróbować ich smak.
    Ja również doceniam domowe wyroby.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubimy ten serek i często go robimy :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)