Z cytrusowymi wypiekami jest tak, że albo się je lubi albo nie, a to jest dodatkowo w uzdrowionej wersji. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż zanim pokroicie je na kawałki wymaga schłodzenia. Mogą go także zjeść osoby z nietolerancjami, gdyż jest bez glutenu i laktozy. W sam raz na małą weekendową rozpustę, szczególnie teraz kiedy z utęsknieniem czekam, aż zacznie się sezon na owoce i warzywa.
Ciasto:
1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków
owsianych*
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 płaskie łyżki oleju kokosowego
Szczypta soli
1 jajko
1 jajko
3 płaskie łyżki miodu lub innego słodzidła
Krem:
3/4 szklanki soku z cytryny (sok wyciśnięty z 3 cytryn)
Skórka starta z 1 niedużej cytryny
Ok. 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru/erytrytolu)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 jajka
Szczypta soli
*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć płatków lub
mąki owsianej bezglutenowej
Przygotowanie:
- Olej kokosowy rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Mąki i sól wymieszać ze sobą. Wbić jajko, dodać ostudzony olej kokosowy i miód. Wymieszać ciasto. Wyłożyć kwadratową foremkę papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć nią spód ciasta, naciśnij by minimalnie pokryło także boki (potem krem Wam nie spłynie na spód ciasta). Zapiec w piekarniku rozgrzanym w 180 stopniach ok. 15 minut.
- Krem: W misce wymieszać ksylitol, skrobię i sól. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i sok. Dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.
- Po wyjęciu ciasto ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce ok. 2h i dopiero kroić w kwadratowe kostki.
Smacznego,
Anulla
Wygląda bardzo smacznie. Lubię cytrynowe smaki, jedzenie, Dla mnie ciasto nie może być mdłe, a sok z cytryna nada mu wyrazistości :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest wspaniałe.
OdpowiedzUsuńjak cytrynowe to cos dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńRaj dla podniebienia! Na jeden takiej kostce by się nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńNo no, smakowite to ciacho :)
OdpowiedzUsuńLubię smak cytryny w słodkich deserach. A ten kolor... Zachęca do zjedzenia takiej kostki. Częstuję się więc do mojej kawki :)
OdpowiedzUsuńMiłego, słonecznego dnia :)
Generalnie za cytrusami w słodkościach nie przepadamy ale na taką kosteczkę byśmy się skusiły :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :) Idealne na deser w ciepłe dni, które w końcu do nas zawitały (i oby zagościły na długooo ;D)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu kochamy cytrusy:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Prezentują się niezwykle smakowicie <3
OdpowiedzUsuńPiękny kolor :) lubię cytrusowe wypieki, mają taki orzeźwiający smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńurocze :)
OdpowiedzUsuń