Na blogu znajduje się już kilka przepisów na brownie, nie będę pisać, że to znowu jedno z lepszych, jakie zrobiłam, gdyż zostanę monotematyczna i nieobiektywna. Mogę zaś zagwarantować, że jeżeli szukacie wypieku, które jest mocno czekoladowe, wręcz tzw. "siekierą" pod względem ilości kakao, to przepis trafi idealnie w Wasz gust. Fun gorzkiej czekolady będzie w raju już po pierwszym kęsie. W smaku da się dodatkowo wyczuć delikatną nutę orzechową, w tym wypadku migdałową. Ciasto jest także bezglutenowe i bez laktozy.
8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 45g stałego)
50g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki) – można spróbować
zastąpić mąką kokosową lub orzechową
2 jajka
80g erytrytolu lub innego słodzidła (np. cukru lub
ksylitolu) lub więcej
60g kakao w proszku (ok.3/4 szklanki)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić.
- W tym czasie do miski wbić jajka i dodać słodzidło. Utrzeć z jajkami na jasnożółty kolor.
- Dodać ostudzony olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Mąkę migdałową wymieszać z kakao, stopniowo dodawać do masy jajecznej do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
- Przełożyć do silikonowej formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 30 minut.
Smacznego
Anulla
Bardzo lubię gorzką czekoladę więc to brownie było idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZ migdałami musi smakować cudownie ;)
OdpowiedzUsuńJak ja lubie takie zbite ciasta! Brownie górą :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam wszelkie zdrowe brownie, więc to jest dla mnie idealne :D Zwłaszcza z taką ilością kakao <3
OdpowiedzUsuńZdrowo, mmm. jadlabym :)
OdpowiedzUsuńCzekolada i migdały musi być mega smaczne:)
OdpowiedzUsuńSuper, ekstremalnie czekoladowe brownie to jest to :)
OdpowiedzUsuńMam olej kokosowy, już wiem do czego go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na brownie, idealny dla czekoladożerców :D
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, a właśnie ostatnio czytałam artykuł w magazynie food forum i widziałam podobne, tylko rzecz jasna bez przepisu ... ;)
OdpowiedzUsuńNie czytam Food Forum, więc nie wiem jakie są tam publikowane treści, ale w takim razie to może być wartościowy magazyn :)
UsuńWygląda na takie intensywnie czekoladowe <3
OdpowiedzUsuńi takie jest <3
UsuńTak powinnam się odżywiać według wskazówek lekarza. Dla mnie ciasto idealne. Tylko ciągle się wyłamuję :( A można? Można:)
OdpowiedzUsuńPycha☺☺
OdpowiedzUsuńBrownie to jedne z moich ulubionych ciast. A ogromnym plusem jest, że nie jest czasochłonny.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gorzką czekoladę :-)
OdpowiedzUsuńBrownie <3 Biorę każde bez wyjątku :)
OdpowiedzUsuńI tak ma być! Bo jak widzę, że ktoś pisze brownie, a w składzie spulchniacze to mi się nóż w kieszeni otwiera. :)))
OdpowiedzUsuńMusi być mega czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń