czwartek, 15 lutego 2018

Migdałowe brownie (bez glutenu, bez laktozy)

Na blogu znajduje się już kilka przepisów na brownie, nie będę pisać, że to znowu jedno z lepszych, jakie zrobiłam, gdyż zostanę monotematyczna i nieobiektywna. Mogę zaś zagwarantować, że jeżeli szukacie wypieku, które jest mocno czekoladowe, wręcz tzw. "siekierą" pod względem ilości kakao, to przepis trafi idealnie w Wasz gust. Fun gorzkiej czekolady będzie w raju już po pierwszym kęsie. W smaku da się dodatkowo wyczuć delikatną nutę orzechową, w tym wypadku migdałową. Ciasto jest także bezglutenowe i bez laktozy.



Składniki na niewielką keksówkę
8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 45g stałego)
50g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki) – można spróbować zastąpić mąką kokosową lub orzechową
2 jajka
80g erytrytolu lub innego słodzidła (np. cukru lub ksylitolu) lub więcej
60g kakao w proszku (ok.3/4 szklanki)
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
  1. Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić.
  2. W tym czasie do miski wbić jajka i dodać słodzidło. Utrzeć z jajkami na jasnożółty kolor.
  3. Dodać ostudzony olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Mąkę migdałową wymieszać z kakao, stopniowo dodawać do masy jajecznej do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Przełożyć do silikonowej formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 30 minut.
Smacznego
Anulla

22 komentarze:

  1. Bardzo lubię gorzką czekoladę więc to brownie było idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z migdałami musi smakować cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubie takie zbite ciasta! Brownie górą :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie zdrowe brownie, więc to jest dla mnie idealne :D Zwłaszcza z taką ilością kakao <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada i migdały musi być mega smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, ekstremalnie czekoladowe brownie to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam olej kokosowy, już wiem do czego go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na brownie, idealny dla czekoladożerców :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają świetnie, a właśnie ostatnio czytałam artykuł w magazynie food forum i widziałam podobne, tylko rzecz jasna bez przepisu ... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czytam Food Forum, więc nie wiem jakie są tam publikowane treści, ale w takim razie to może być wartościowy magazyn :)

      Usuń
  10. Wygląda na takie intensywnie czekoladowe <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak powinnam się odżywiać według wskazówek lekarza. Dla mnie ciasto idealne. Tylko ciągle się wyłamuję :( A można? Można:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Brownie to jedne z moich ulubionych ciast. A ogromnym plusem jest, że nie jest czasochłonny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam gorzką czekoladę :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Brownie <3 Biorę każde bez wyjątku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I tak ma być! Bo jak widzę, że ktoś pisze brownie, a w składzie spulchniacze to mi się nóż w kieszeni otwiera. :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Musi być mega czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)