Większość osób tego typu sos przygotowuje na bazie
śmietany, a wystarczy jeden prosty trik na jego uzdrowienie - użyj jogurtu
greckiego oraz serka śmietankowego. Gwarantuję, że nie straci nic na smaku i
nawet Twój uparty partner i dzieci się do niego przekonają.
Najczęstszym
problemem w przejściu na zdrowe tory jest rozwiązanie trudności związanych z
przygotowaniem posiłków dla siebie oraz dla pozostałej części rodziny. Pokaż
im, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być „fuj”. Ten przepis to doskonały
wzorzec do obalenia mitów na temat fit dań. Ze swojej strony mogę Ci poradzić,
daj reszcie czas. Sami zaczną sięgać, po to co jesz i się nie obejrzysz
jak w sklepie będziesz wybierać tylko te wartościowe produkty i gotować tak
samo dla wszystkich. W moim domu obecnie
nie używa się cukru, nie kupuje słodkich napoi, słodyczy i innego śmieciowego
jedzenia, ale był to proces, który trwał. Nie jesteśmy restrykcyjni, zdarza się
nam „zgrzeszyć”, ale jest to wyjątkiem aniżeli regułą.
350g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego (u mnie penne)*
500g piersi z kurczaka
450g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
200g jogurtu greckiego
100g serka śmietankowego (u mnie Delicate
jogurtowy)
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj szpinak. Smaż do momentu aż brykiet się rozmrozi i odparuje z niego nadmiar wody. Posól i popieprz do smaku.
- Na koniec dodaj jogurt naturalny i serek śmietankowy. Gotuj chwilę na wolnym ogniu do połączenia składników. Uważaj, aby się nie zważyło.
- Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.
*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć makaronu bezglutenowego
Rada: w wersji bezmięsnej zamiast drobiu użyj ugotowanej cieciorki, sos będzie równie smaczny
Smacznego,
Anulla
Makaron to szybkie danie, które potrafi nasycić ale trzeba je lubić ;)
OdpowiedzUsuńSzpinak i makaron to dobre polączenie ;)
Strasznie lubię makaron ze szpinakiem, mniam! :D
OdpowiedzUsuńTo prawda, że wystarczy zamieć składniki na "lżejsze" i całe danie nie straci na smaku a zyska na tym, że będzie lekkostrawne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z makaronem :)
Uwielbiam takie połączenia!! Pycha! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńWybitne, proste jedzonko :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPycha, też robię taki makaron, gdy nie mam czasu :)
OdpowiedzUsuńLubię - szybko i nieskomplikowanie :)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie, bardzo lubię szpinak.
OdpowiedzUsuńprosto i przepysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron ze szpinakiem :D Idealnie dania do zrobienia na szybko, a przy tym jakie pyszne :D Też zwykle dodaje troszkę jogurtu greckiego, albo robię z serem feta :)
OdpowiedzUsuńJa przygotowuję sosy ze szpinakiem przeważnie na bazie serka. Potwierdzam, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńA my jeszcze uwielbiamy dodawać ser pleśniowy xD
OdpowiedzUsuńMakarony mogę jeść codziennie. Z sosem szpinakowym, pyszny pomysł 💛💚
OdpowiedzUsuńTeż taki robię ☺
OdpowiedzUsuńmm.. uwielbiam! :) ja nawet szpinak jem bez sosu, wystarczy mi masło klarowane i czosnek <3
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i smaczne- czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńpysznie! no i zdrowiej:)
OdpowiedzUsuńale pyszny obiadek :D wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńTakie połączenie mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam makaron i szpinak :)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń