Jeżeli nie chce się Wam za długo gotować lub postanowiliście przygotowywać jedzenie do pracy to mam dla Was propozycję, która zajmie Wam ledwie 10 minut. Są takie dni, że każdy z nas potrzebuje czasami przygotować posiłek w kilka chwil. W takich sytuacjach zamiast sięgnąć po gotowce przeważnie ratuję się kuskusem, którego nie trzeba
gotować, zaś w zamrażalce zawsze mam paczkę mrożonych warzyw (zimą są o wiele lepsze niż te świeże, które sporo kosztują i nie smakują za dobrze). W lodówce miałam kostkę tofu, więc
podałam ją w tym towarzystwie i tym oto sposobem wyczarowałam zdrowy obiad, który sprawdzi się także w roli Lunchboxa. Tofu możecie zastąpić np. piersią z kurczaka.
Kuskus z warzywami:
120g kuskusu
Opakowanie mrożonych warzyw (450g, u mnie włoskie)
1 łyżka oleju
Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie 1 łyżeczka curry)
Tofu:
1 kostka naturalnego tofu
Kilka łyżek sosu sojowego lub sosu teriayaki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki kolendry w proszku
¼ łyżeczki imbiru w proszku
Szczypta ostrej papryki w proszku
Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju, doprawić do smaku curry. Wymieszać z przygotowanym kuskusem.
- Tofu: Z sosu sojowego i przypraw przygotować marynatę. Tofu pokroić na 4 plastry wzdłuż. Namoczyć w przygotowanej marynacie. Jeżeli macie czas zostawcie na ok. 20 minut by całość przeszła przyprawami, jeżeli nie, można od razu smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Na talerzu ułożyć porcję kuskusu z warzywami oraz usmażone tofu.
Rada: Danie sprawdzi się także w wersji bezglutenowej, wystarczy wtedy użyć kaszy jaglanej zamiast kuskusu, a do marynaty tofu dodać sos sojowy bezglutenowy.
Smacznego,
Anulla
Pyszności ;) Szczęśliwego Nowego Roku Kochana!
OdpowiedzUsuńDania z kaszą zawsze są na czasie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Super propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńSzczęścia na cały nowy 2018 rok :)
Szybkie i pyszne☺
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja
OdpowiedzUsuńpyszne i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńJejku, ale boska opcja :) Uwielbiam takie tofu!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Takie zdrowe dania z kuskusem bardzo lubię :) Pomyślności w Nowym Roku! :)
OdpowiedzUsuńFajne takie danie ale zdecydowanie to tofu bym zastąpiła czymś innym
OdpowiedzUsuńmożesz zastąpić kurczakiem lub indykiem :)
UsuńPyszne i pożywne połączenie :) Świetne danie :) <3
OdpowiedzUsuńCudownego i smacznego 2018 Roku :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam kaszy kuskus, więc narobiłaś mi na nią ochoty :) Danie prezentuje się bardzo pysznie i pożywnie :)
OdpowiedzUsuńFajne na danie do pracy :)
OdpowiedzUsuńCzasem mam takiego lenia, że w kuchni jedynie co chcę mi się robić do kanapki do pracy, a takim kuskusem z warzywami bym nie pogardziła. Pysznie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie dania z tofu w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńHmm, zjadłoby się :D
OdpowiedzUsuńMniam, super :-)
OdpowiedzUsuńZawartość talerza wygląda bardzo zdrowo i apetycznie. Chętnie wproszę się na taki smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zdrowe i pyszne dania :-)
OdpowiedzUsuńDanie idealne dla mojej siostry, wielbicielki tofu ;) :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam kuskusu, pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł z kuskusem. Ja też często ratuję się nim, żeby coś na szybko przygotować. Pyszne danie zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, też robię kuskus, gdy brakuje mi czasu na gotowanie, z tofu jeszcze go nie łączyłam :)
OdpowiedzUsuń