poniedziałek, 1 stycznia 2018

Kuskus z warzywami i tofu

Jeżeli nie chce się Wam za długo gotować lub postanowiliście przygotowywać jedzenie do pracy to mam dla Was propozycję, która zajmie Wam ledwie 10 minut. Są takie dni, że każdy z nas potrzebuje czasami przygotować posiłek w kilka chwil. W takich sytuacjach zamiast sięgnąć po gotowce przeważnie ratuję się kuskusem, którego nie trzeba gotować, zaś w zamrażalce zawsze mam paczkę mrożonych warzyw (zimą są o wiele lepsze niż te świeże, które sporo kosztują i nie smakują za dobrze).  W lodówce miałam  kostkę tofu, więc podałam ją w tym towarzystwie i tym oto sposobem wyczarowałam zdrowy obiad, który sprawdzi się także w roli Lunchboxa. Tofu możecie zastąpić np. piersią z kurczaka.


Składniki na 2 porcje:
Kuskus z warzywami:
120g kuskusu
Opakowanie mrożonych warzyw (450g, u mnie włoskie)
1 łyżka oleju
Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie 1 łyżeczka curry)

Tofu:
1 kostka naturalnego tofu
Kilka łyżek sosu sojowego lub sosu teriayaki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki kolendry w proszku
¼ łyżeczki imbiru w proszku
Szczypta ostrej papryki w proszku
Olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju, doprawić do smaku curry. Wymieszać z przygotowanym kuskusem.
  3. Tofu: Z sosu sojowego i przypraw przygotować marynatę. Tofu pokroić na 4 plastry wzdłuż. Namoczyć w przygotowanej marynacie. Jeżeli macie czas zostawcie na ok. 20 minut by całość przeszła przyprawami, jeżeli nie, można od razu smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Na talerzu ułożyć porcję kuskusu z warzywami oraz usmażone tofu.
Rada: Danie sprawdzi się także w wersji bezglutenowej, wystarczy wtedy użyć kaszy jaglanej zamiast kuskusu, a do marynaty tofu dodać sos sojowy bezglutenowy. 

Smacznego,
Anulla

25 komentarzy:

  1. Pyszności ;) Szczęśliwego Nowego Roku Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dania z kaszą zawsze są na czasie :)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super propozycja na obiad :)
    Szczęścia na cały nowy 2018 rok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, ale boska opcja :) Uwielbiam takie tofu!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie zdrowe dania z kuskusem bardzo lubię :) Pomyślności w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne takie danie ale zdecydowanie to tofu bym zastąpiła czymś innym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zastąpić kurczakiem lub indykiem :)

      Usuń
  8. Pyszne i pożywne połączenie :) Świetne danie :) <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownego i smacznego 2018 Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam kaszy kuskus, więc narobiłaś mi na nią ochoty :) Danie prezentuje się bardzo pysznie i pożywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czasem mam takiego lenia, że w kuchni jedynie co chcę mi się robić do kanapki do pracy, a takim kuskusem z warzywami bym nie pogardziła. Pysznie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubimy takie dania z tofu w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawartość talerza wygląda bardzo zdrowo i apetycznie. Chętnie wproszę się na taki smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie zdrowe i pyszne dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Danie idealne dla mojej siostry, wielbicielki tofu ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno nie jadłam kuskusu, pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Doskonały pomysł z kuskusem. Ja też często ratuję się nim, żeby coś na szybko przygotować. Pyszne danie zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł, też robię kuskus, gdy brakuje mi czasu na gotowanie, z tofu jeszcze go nie łączyłam :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)