środa, 10 stycznia 2018

Tortilla z awokado i tuńczykiem

Postanowiłaś zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz co ze sobą zabrać do pracy lub zjeść na kolację? Mam dla Ciebie propozycję na najlepszy lunchbox na zimno, ewentualnie szybką kolację, a nawet śniadanie czy obiad! Z awokado i tuńczyka wystarczy przygotować pastę, która nie dość, że jest pyszna, to zawiera sporo białka i wartościowych tłuszczy.  Zwiń ją w tortillę wraz ze świeżymi warzywami i gotowe – właśnie wyczarowałaś/eś pełne smaku danie. Taki posiłek możesz także zapakować dziecku do szkolnej śniadaniówki, a jego przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut.

Cenię sobie wygodę w kuchni i tak jak Ty nie mam w tygodniu zbyt wiele czasu na wymyślanie posiłków, dlatego stawiam przede wszystkim na prostotę i urozmaicenie. Te wrapy to jeden z tych przepisów, do których lubię często wracać, gdy nie mam pomysłu co zjeść. Dodatkowo, chcę Ci pokazać, że majonez wcale nie jest niezbędny, żeby pasta dobrze smakowała, a dzięki temu całość zawiera mniej kalorii. Kremowe awokado  i dodatek jogurtu wraz z odrobiną musztardy spełnia tutaj doskonale swoją rolę.

Możesz od razu przygotować więcej pasty, idealnie sprawdzi się także na kanapki z ciemnym pieczywem. Zdrowe jedzenie nie wymaga wiele czasu, a jedynie odpowiedniej organizacji w kuchni, stąd ja dość często przygotowuję swoje posiłki na 2-3 dni, do czego i Ciebie zachęcam.


Składniki na 2 tortille:
Pasta:
1 puszka tuńczyka
½ awokado
½ małej czerwonej cebuli
1 łyżeczka musztardy
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
Sól
Pieprz

Pozostałe:
2 tortille (u mnie pełnoziarnista)
1 marchewka
3-4 liście sałaty lodowej

Przygotowanie:
  1. Awokado obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać odsączonego tuńczyka z puszki, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
  2. Na placku tortilli ułożyć sałatę, a następnie połowę startej na grubych oczkach marchewki i połowę pasty z tuńczyka. Zwinąć placek.
Smacznego,
Anulla

24 komentarze:

  1. Trzeba zerwać ze stereotypami i zacząć układać jadłospis patrząc na zdrowie. Masz dużo racji w tym co piszesz. A tortilla pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to wszystko kwestia opanowania kilku zasad, i jak ze wszystkim potrzeba cierpliwości by się nauczyć, a efekty są duże :)

      Usuń
  2. Oj jak apetycznie wygląda.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Organizacja też nie jest trudna... wystarczy chcieć :) Tortilla to dobre rozwiązanie na śniadanie, lunch, kolację... można wypełnić ją czym się tylko chce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, wystarczy tylko chcieć i sprawdza się to w wielu sferach życia :)

      Usuń
  4. Ciekawy pomysł :) Muszę zrobić w wersji wege :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ekstra! Muszę koniecznie wypróbować takiego zdrowego wrapa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialna propozycja :) Bardzo lubię tortille i chętnie wypróbuję Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda mega apetycznie :D Wszystko to co lubię, aż zaburczało mi w brzuchu ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mam takich postanowień, bo wiem że bym w nich nie wytrwała, ale taką tortillę z chęcią bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Narobiłaś mi ochoty na jakąś tortillę, pysznie wygląda taka nadziana ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny pomysł na tortillę, świetnie nadziana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W takim wydaniu jeszcze nie jadłam. chociaż często robię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. szybko i pysznie, czyli jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy i smakowity pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. zainspirowałaś mnie tym daniem :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)