Sernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i
cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie
napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy
temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo
ostygł.
W tym roku, w moim domu, świąteczna atmosfera zagościła
znacznie wcześniej i to nie tylko w kuchni. Może dlatego, że chcę żeby te
Święta były dla mnie po prostu spokojniejsze. Już teraz delektuję się korzennymi słodkościami, które umilają
mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową
idealnie wpasowuje się w ten trend.
Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu.
Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu.
Spód:
90g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (u
mnie mąka Radix-bis)*
70g mąki ryżowej Radix bis
40g masła
1 łyżka miodu lub melasy trzciniowej (u mnie melasa
Radix-Bis)
1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko
lubicie)
1 jajko
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia**
Masa serowa:
0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości
wiaderkowego (polecam Piątnicy), ewentualnie zblendowany twaróg
250g jogurtu greckiego
1 opakowanie budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej***
2 jajka
1 łyżeczka olejku/ekstraktu waniliowego
50-100g ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko
lubicie, ja dałam 50g i masa była lekko słodka)
Polewa:
60g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
25g orzechów pecan Radix-bis (można zastąpić włoskimi)
Przygotowanie:
- Składniki na spód wrzucić do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niej pierniczkowe ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielony twaróg razem z pozostałymi składniki połączyć za pomocą miksera. Miksować tylko i wyłącznie do połączenia składników, nie za długo. Im dłuższe miksowanie tym masa serowa się bardziej napowietrza, czyli sernik rośnie wysoki i szybko potem opada.
- Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Temperaturę obniżyć do 160 stopni i piec 60 minut do ścięcia się masy serowej. Studzić w zamkniętym piekarniku.
- Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki mleka. Wymieszać i rozprowadzić po wierzchu sernika. Na wierzchu ułożyć pokrojone na paski orzechy pecan, mogą być też połówki. Wstawić do lodówki by polewa zastygła. Sernik najlepiej smakuje schłodzony.
*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć mąki owsianej
bezglutenowej
**osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć proszku do
pieczenia bezglutenowego
*** mąką ziemniaczana jest bezglutenowa, w przypadku
użycia budyniu powinien on być bezglutenowy dla osób z nietolerancją
Smacznego,
Anulla
Uwielbiam serniki, a taki na korzennym spodzie musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie świąteczny :)
OdpowiedzUsuńWyglada bajecznie :) Już wyobrażam sobie smak!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jak my wprost kochamy takie serniki <3
OdpowiedzUsuńFantastyczny ten serniczek :) Poczęstuję się kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńMój mąż by był zachwycony takim sernikiem. Ja zdecydowanie wole makowce:)
OdpowiedzUsuńJestem za wprowadzaniem świątecznej atmosfery już wcześniej. Pomaga znieść jakoś te grudniowe ciemności. Sernik też w tym pomaga ;-)
OdpowiedzUsuńSernik zdecydowanie w moim guście, na Święta idealny :D
OdpowiedzUsuńTen sernik to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. Super serniczek. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Sernik wygląda wyśmienicie, aż nie można od niego wzroku oderwać :D
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek 😍 Wesołych Świąt, pysznych dań, cudownych prezentów, rodzinnej atmosfery i szczęśliwego Nowego Roku 😍
OdpowiedzUsuńBajeczny serniczek! :) Wygląda niezwykle apetycznie :) Zdrowych i wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny serniczek. Super na Święta. Zdrowych i spokojnych Świąt:-*
OdpowiedzUsuńSuper świąteczne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i z pewnością tak też smakje ;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najpiękniejsze w te Święta ;)
Piękny!Wesołych Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ☺☺
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńAPetyczne ciacho. Magicznych świąt Aniu :)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek :-) Wesołych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńMniam cudowny sernik!
OdpowiedzUsuńJako sernikowy potwór mówie yes!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńseeernik :) mniam! Do tego korzenne smaki- nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
Wspaniały sernik! Uwielbiam pod każdą postacią serniki, ten z chęcią bym przygarnęła!
OdpowiedzUsuńPo Świętach jestem ciut przejedzona, ale chętnie spróbowałbym Anullo Twoich pyszności...
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku :)
Ale uwielbiam takie ciasta. Gdzieś już o takim serniczku podobnym z korzenną nutą.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje.
Pozdrowionka! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :)
Wyborny. U mnie serniki zjadane są w tempie ekspresowym...
OdpowiedzUsuńNa pewno wpisze się jakoś w mój schemat żywieniowy , tym bardziej , że wygląda tak dobrze. Po artykule Pani Agaty Dutkiewicz z food forum zaczynam się bardzo przekonywać do takiego odżywiania ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńserniczek bardzo apetyczny
OdpowiedzUsuń