poniedziałek, 5 czerwca 2017

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami i rabarbarem

Tradycyjne ciasta piekę dość rzadko, zazwyczaj gdy jest jakaś okazja, za to ostatnio mam „zajawkę” na uzdrowione wersje słodyczy. Zamiast całkowicie z nich rezygnować wolę od czasu do czasu zaspokoić swoją chęć czymś wartościowym, co sprawia, że jednocześnie moja sylwetka na tym nie ucierpi. Wszystko ma kalorie, zdrowe jedzenie także i jestem tego świadoma, dlatego takie ciasto traktuję jako jeden z posiłków, najczęściej w formie drugiego śniadania, gdyż z łatwością można go ze sobą zabrać w pojemniczku z dodatkową porcją owoców lub jogurtem naturalnym.
Trwający sezon na truskawki zwiastuje tylko jedno – ciasto z owocami. Zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, osłodziłam trochę ksylitolem (możecie również użyć cukru), a na wierzch poszły sezonowe owoce. U mnie są to truskawki i rabarbar, ale możecie dać jeden rodzaj lub zastąpić je innymi owocami np. borówkami. Zdrowsze ciasto nie oznacza gorsze, jest wilgotne od jogurtu naturalnego i wystarczająco słodkie. Ja swoje podzieliłam na 9 porcji, każda po ok. 136 kcal.


Składniki na formę kwadratową 20x20cm:
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
100g jogurtu naturalnego
50g ksylitolu lub cukru lub innego słodzidła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
100g rabarbaru
100g truskawek
szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Żółtka utrzeć z ksylitolem (lub cukrem), następnie dodać olej i jogurt naturalny. Zmiksować.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy z żółtkami ciągle mieszając.
  3. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać je do ciasta delikatnie mieszając do połączenia. Ciasto przelać do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce rozłożyć na wierzchu ciasta, lekko dociskając. 
  5. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Smacznego,
Anulla

26 komentarzy:

  1. Bardzo fajne.
    Robiłam podobne niedawno.
    Warto mieć dobre ciasto na poniedziałkową chandrę :D
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Takie "uzdrowione" ciasta zawsze mi smakują, a jak do tego jeszcze są z sezonowymi owocami to już w ogóle cudownie ;) Nic tylko jeść i się delektować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawki i rabarbar - wszystko co uwielbiam :) Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry początek, żeby myśleć nie tylko o łakociach, ale również o zdrowym jedzeniu. Nie raz jadłam ciasta, które są nie tylko zdrowsze, ale nie raz smaczniejsze. Twój przepis mi się podoba a ciasto wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowite!
    Takiego jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto w stylu -zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite. Fajne połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkich truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W połączeniu z owocami, na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe i pożywne ciasto :D Wygląda bardzo smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciacho to by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już sam kolor tego ciasta nam się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Z kubkiem kawy, coś wspaniałego.

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. jak zwykłe ciasto ucierane z owocami tylko, że jest pełnoziarniste więc ma posmak razowości, który ja akurat lubię. Od zawsze wolę ciemne pieczywo od białego :)

      Usuń
  14. ojacieeeeeee <3 połączenie truskawek i rabarbaru to musi być niebo w gębie <3 z chęcią wypróbuję w weekend!
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Z chęcią bym wypróbowała. Takiego ciacha jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mnie ciasta z razowych mąk bardzo smakują. <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam nadzieję, że się podzielisz, bo wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wersji pełnoziarnistej jeszcze nie robiłam. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  20. Zazwyczaj używam mąki pszennej do pieczenia ciast, ale zdarza mi się użyć mąki pełnoziarnistej. Cieszę się, że nastał sezon na truskawki, bo dawno ich nie jadłem :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)