Tradycyjne ciasta piekę dość rzadko, zazwyczaj gdy jest
jakaś okazja, za to ostatnio mam „zajawkę” na uzdrowione wersje słodyczy.
Zamiast całkowicie z nich rezygnować wolę od czasu do czasu zaspokoić swoją
chęć czymś wartościowym, co sprawia, że jednocześnie moja sylwetka na tym nie ucierpi. Wszystko ma kalorie, zdrowe jedzenie także i jestem tego świadoma, dlatego takie ciasto traktuję jako jeden z posiłków, najczęściej w formie drugiego śniadania, gdyż z łatwością można go ze sobą zabrać w pojemniczku z dodatkową porcją owoców lub jogurtem naturalnym.
Trwający sezon na truskawki zwiastuje tylko jedno – ciasto z owocami. Zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, osłodziłam trochę ksylitolem (możecie również użyć cukru), a na wierzch poszły sezonowe owoce. U mnie są to truskawki i rabarbar, ale możecie dać jeden rodzaj lub zastąpić je innymi owocami np. borówkami. Zdrowsze ciasto nie oznacza gorsze, jest wilgotne od jogurtu naturalnego i wystarczająco słodkie. Ja swoje podzieliłam na 9 porcji, każda po ok. 136 kcal.
Trwający sezon na truskawki zwiastuje tylko jedno – ciasto z owocami. Zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, osłodziłam trochę ksylitolem (możecie również użyć cukru), a na wierzch poszły sezonowe owoce. U mnie są to truskawki i rabarbar, ale możecie dać jeden rodzaj lub zastąpić je innymi owocami np. borówkami. Zdrowsze ciasto nie oznacza gorsze, jest wilgotne od jogurtu naturalnego i wystarczająco słodkie. Ja swoje podzieliłam na 9 porcji, każda po ok. 136 kcal.
Inspiracja: Dietetyczne fanaberie
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
100g jogurtu naturalnego
50g ksylitolu lub cukru lub innego słodzidła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
100g rabarbaru
100g truskawek
szczypta soli
Przygotowanie:
- Żółtka utrzeć z ksylitolem (lub cukrem), następnie dodać olej i jogurt naturalny. Zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy z żółtkami ciągle mieszając.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać je do ciasta delikatnie mieszając do połączenia. Ciasto przelać do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce rozłożyć na wierzchu ciasta, lekko dociskając.
- Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Smacznego,
Anulla
Bardzo fajne.
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne niedawno.
Warto mieć dobre ciasto na poniedziałkową chandrę :D
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Pycha! Takie "uzdrowione" ciasta zawsze mi smakują, a jak do tego jeszcze są z sezonowymi owocami to już w ogóle cudownie ;) Nic tylko jeść i się delektować :D
OdpowiedzUsuńTruskawki i rabarbar - wszystko co uwielbiam :) Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDobry początek, żeby myśleć nie tylko o łakociach, ale również o zdrowym jedzeniu. Nie raz jadłam ciasta, które są nie tylko zdrowsze, ale nie raz smaczniejsze. Twój przepis mi się podoba a ciasto wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite!
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie widziałam :)
Ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto w stylu -zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite. Fajne połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkich truskawek :)
OdpowiedzUsuńW połączeniu z owocami, na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i pożywne ciasto :D Wygląda bardzo smakowicie <3
OdpowiedzUsuńTakie ciacho to by się zjadło :)
OdpowiedzUsuńJuż sam kolor tego ciasta nam się podoba :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zainspirowałam! :-)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne! :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZ kubkiem kawy, coś wspaniałego.
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje?
OdpowiedzUsuńjak zwykłe ciasto ucierane z owocami tylko, że jest pełnoziarniste więc ma posmak razowości, który ja akurat lubię. Od zawsze wolę ciemne pieczywo od białego :)
Usuńojacieeeeeee <3 połączenie truskawek i rabarbaru to musi być niebo w gębie <3 z chęcią wypróbuję w weekend!
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Z chęcią bym wypróbowała. Takiego ciacha jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMnie ciasta z razowych mąk bardzo smakują. <3
OdpowiedzUsuńSuper, do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się podzielisz, bo wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńWersji pełnoziarnistej jeszcze nie robiłam. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńZazwyczaj używam mąki pszennej do pieczenia ciast, ale zdarza mi się użyć mąki pełnoziarnistej. Cieszę się, że nastał sezon na truskawki, bo dawno ich nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk