Pewnie zauważyliście, że ostatnio na blogu pojawiają się
dość różnorodne przepisy. Osobiście nie jestem na żadnej specjalnej diecie,
jedynie staram się odżywiać zdrowo, choć czasem pozwalam sobie na małą
rozpustę, kierując się zasadą - wszystko, ale z umiarem. Ta mnogość nietypowych
przepisów, po części wynika z mojej ciekawości i chęci eksperymentów, po części
staram się wstawić na bloga zamówienia, których się ostatnio trochę zebrało.
Dzisiejsze brownie nie było w planach. W lodówce od kilku dni leżał batat z myślą o frytkach z piekarnika. Potem mi się ich odechciało, więc trzeba było go jakoś spożytkować i padło na ciasto, które kusiło mnie od jakiegoś czasu. Pokombinowałam i wyszło mocno wilgotne, słodkie i jednocześnie zdrowe! Będzie ono doskonałym deserem także dla osób z nietolerancjami
lub dbających o linię.
1 większy batat (ok. 340g)
2 jajka
3 łyżki (30g) mąki kokosowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (zwykłego lub
bezglutenowego)
1 banan
30g gorzkiego kakao
Przygotowanie:
- Batata w skórce upiec w temperaturze 180 stopni do miękkości (ok. 40-50 minut). Przed włożeniem do piekarnika nakłułam go widelcem. Odstawić do ostygnięcia. Możecie również batata ugotować, wtedy należy do uprzednio już obrać ze skórki (jak wolicie).
- Ostudzonego ziemniaka obrać ze skórki. Zblendować na gładką masę razem z bananem, dodać jajka i ponownie zmiksować.
- Mąkę kokosową, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w oddzielnej misce. Stopniowo dodawać do mokrych składników mieszając za pomocą łyżki.
- Gotową masę przełożyć do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Następnie ostudzić i dopiero kroić.
Smacznego,
Anulla
Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Ciekawa jestem, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajne! Choć pierwsze o nim słyszę.
OdpowiedzUsuńZwłaszcza, że batatowe nie jest czymś popularnym.
Bardzo interesujące. Do przetestowania przepis! :)
Pozdrowionka :)
Bardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie i bardzo zdrowo. Nie ma to jak dobry pomysł na urozmaicenie kulinarne. Podoba mi się ten przepis, chociaż ja sama też nie jestem na jakieś diecie, ale jak to bywa w eksperymentach, również powstają nowe smaki. Ciekawa jestem jak smakuję Twoje brownie w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Zawsze mi ślinka cieknie na widok takiego zdrowego ciasta czekoladowego :) O tym z batatów słyszałam już jakiś czas temu, ale jeszcze się nie zabrałam za jego wykonanie :D
OdpowiedzUsuńNa pewno ma wspaniały smak:)
OdpowiedzUsuńzdrowa słodkość:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na takie ciasto;)
OdpowiedzUsuńZ batatów jeszcze nie robiłyśmy ale mamy w planach :D
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) Idealny przykład wykorzystania batatów w kulinarii :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńto prawda, dojrzały banan daje więcej słodkości. :) Zawsze można następnym razem dodać do masy trochę ksylitolu, jeżeli woli się słodsze łakocie, ja akurat lubię mniej słodkie, czekoladę jem tylko i wyłącznie gorzką i 80% to ostatnio dla mnie takie minimum, 70% zrobiła się przy słodka (jem wtedy gdy chcę właśnie tej słodyczy).
UsuńCieszę się, że smakowało :) A pomysł z polewą rewelacyjny! :)
Rzeczywiście mało słodkie nawet jak banan jest dojrzały. Ale PYSZNE!!!! Najlepiej smakuje drugiego dnia. Dodałam kolenym razem troche ksylitolu i zrobiłam polewę z gorzkiej 70% czekolady z dodatkiem ksylitolu i mleczka kokosowego.
OdpowiedzUsuńWygląda super, zapisuję do wypróbowania <3
OdpowiedzUsuńDziś je upiekłam wieczorem...ale już nie ma ani kawałka :) Jest przepyszne! Wigotne i baaardzo smaczne. Dałam 2 łyżeczki miodu - i na górę polewę czekoladową własnej roboty! Całość ...niebo w gębie! Dzięko!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało! :)
UsuńCzy jest możliwość zastąpienia banana czymś innym?
OdpowiedzUsuńNie robiłam go w wersji bez banana, wiec ciezko mi przewidziec efekt końcowy. Ja bym spróbowala dać plynne slodzidlo np miod lub zmiksowane daktyle, wcześniej namoczone w gorącej wodzie. ciezko mi też przewidzieć jakie ilości tego skladnika, do smaku by slodycz była ok.
UsuńBrzmi świetnie, muszę wypróbować:) Czy można dać więcej bananów? I jaką inną mąką można zastąpić kokosową?
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam to brownie tylko z mąką kokosową. Spróbowałabym z mąką ryżową, gdyż ma neutralny smak. Nadadzą się także zmielone na mąkę orzechy (to jeżeli lubisz posmak orzechów w brownie) lub mąka gryczana, jeżeli nie przeszkadza Ci posmak gryki, który nie każdy lubi.
UsuńJeżeli chodzi o ilość bananów, to jeżeli chcesz dać ich więcej, to dałabym jednego więcej, ale za to tylko 1 jajko. W kuchni wegańskiej banan spełnia rolę zamiennika jajek. Proszę mieć na uwadze, że przy takich zmianach nie jestem w stanie przewidzieć czy efekt końcowy wyjdzie dokładnie taki jak u mnie. Musiałabym najpierw to przetestować.