czwartek, 8 czerwca 2017

Mrożona kawa bananowa

Zrobiło się ciepło, więc przyda się przepis na coś dla ochłody. Mam dla Was propozycję na mrożoną kawę z dodatkiem banana. Moja wersja jest najbardziej klasyczna, ale możecie pokusić się o dodatki w postaci cynamonu, kakao lub rozpuszczonej czekolady.


Przepis na 2 porcje po ok. 300 ml
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub podwójne espresso
1-2 mrożone banany (w zależności jak słodki i intensywny smak chcecie uzyskać)*
300 ml mleka (krowie lub roślinne)
opcjonalnie miód, cukier 

Przygotowanie:
*mrożony banan: świeżego banana obieracie i kroicie na plasterki, następnie wrzucacie do torebki i mrozicie 2-4h godziny. Ja zazwyczaj to robię wieczorem. W lecie staram się mieć zawsze zamrożonego banana, gdyż robię z niego także lody.
  1. W gorącej wodzie zaparzyć filiżankę mocnej kawy rozpuszczalnej. Opcjonalnie możecie ją dosłodzić, ale pamiętajcie, że kawa zyska jeszcze słodycz od bananów. Ostudzić.
  2. Mrożone banany wrzucić do blendera wraz z mlekiem. Zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać kawę (ewentualnie dodatki w postaci np. cynamonu) i ponownie zblendować.
  3. Możecie podawać udekorowaną bitą śmietaną.
Smacznego
Anulla

28 komentarzy:

  1. Nie znam takiej kawy, pierwszy raz o niej słyszę. Bez wyjątku, kawki nie piję, choć to w sumie bardziej deserek :D
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) Ale mi ochoty narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy tylko zamiast kawy dodajemy kakao :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dzisiaj wypiłam pierwszą w tym roku mrozoną kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam <3 Rok temu robiłam bardzo często, w tym jeszcze nie piłam, ale na pewno wkrótce się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w tym roku jeszcze nie piłam. Dzięki, że mi o tym przypomniałaś, bo jakoś z pamięci wyleciała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam niedawno coś podobnego, ale z kawą zbożową - wyszło pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kawą zbożowa też jest bardzo dobra, ja jednak jestem kawoszem i częściej stawiam na normalną kawę :)

      Usuń
  8. Właśnie takiej kawy potrzebuję, gdy temperatura na polu przekracza 20 stopni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Banany i kawę uwielbiam, więc przepis dla mnie idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uuu cudny pomysl :) ja często robię lody z mrożonych bananow, ale muszę też taka kawkę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przydałaby mi się dziś z rana:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka kasza to musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam jakie pyszności, już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. o matko z córką! biegnę robić! :D idealne rozwiązanie na taki gorący dzień jak dzisiaj! :)
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) robi się błyskawicznie, a potem zostaje tylko pamiętać by mieć zapas mrożonych bananów dla takich pyszności :)

      Usuń
  15. Piłam kawkę bananową jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi wspaniale. Takie pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze takowej kawy nie piłem, ale za to piłem kawę cappuccino z shakera :) Ona jest na bazie mleka i kawy rozpuszczalnej lub zbożowej. Koniecznie ją spróbuję :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  18. Strasznie intrygująca! Nie dość, że mrożona. To jeszcze z moim ukochanym bananem! Przepis zapisany :D

    OdpowiedzUsuń
  19. O mniam! Musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Banany mogłabym dodawać do wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)