Zrobiło się ciepło, więc przyda się przepis na coś dla
ochłody. Mam dla Was propozycję na mrożoną kawę z dodatkiem banana.
Moja wersja jest najbardziej klasyczna, ale możecie pokusić się o dodatki w
postaci cynamonu, kakao lub rozpuszczonej czekolady.
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub podwójne espresso
1-2 mrożone banany (w zależności jak słodki i intensywny
smak chcecie uzyskać)*
300 ml mleka (krowie lub roślinne)
opcjonalnie miód, cukier
Przygotowanie:
*mrożony banan: świeżego banana obieracie i kroicie na
plasterki, następnie wrzucacie do torebki i mrozicie 2-4h godziny. Ja zazwyczaj to robię wieczorem. W lecie staram się mieć zawsze zamrożonego banana, gdyż robię z niego także lody.
- W gorącej wodzie zaparzyć filiżankę mocnej kawy rozpuszczalnej. Opcjonalnie możecie ją dosłodzić, ale pamiętajcie, że kawa zyska jeszcze słodycz od bananów. Ostudzić.
- Mrożone banany wrzucić do blendera wraz z mlekiem. Zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać kawę (ewentualnie dodatki w postaci np. cynamonu) i ponownie zblendować.
- Możecie podawać udekorowaną bitą śmietaną.
Smacznego
Anulla
Nie znam takiej kawy, pierwszy raz o niej słyszę. Bez wyjątku, kawki nie piję, choć to w sumie bardziej deserek :D
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
Pysznie wygląda :) Ale mi ochoty narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy tylko zamiast kawy dodajemy kakao :D
OdpowiedzUsuńJuż dzisiaj wypiłam pierwszą w tym roku mrozoną kawę :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 Rok temu robiłam bardzo często, w tym jeszcze nie piłam, ale na pewno wkrótce się skuszę :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku jeszcze nie piłam. Dzięki, że mi o tym przypomniałaś, bo jakoś z pamięci wyleciała :)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno coś podobnego, ale z kawą zbożową - wyszło pyszne ;)
OdpowiedzUsuńZ kawą zbożowa też jest bardzo dobra, ja jednak jestem kawoszem i częściej stawiam na normalną kawę :)
UsuńWłaśnie takiej kawy potrzebuję, gdy temperatura na polu przekracza 20 stopni :)
OdpowiedzUsuńBanany i kawę uwielbiam, więc przepis dla mnie idealny! :)
OdpowiedzUsuńUuu cudny pomysl :) ja często robię lody z mrożonych bananow, ale muszę też taka kawkę zrobić :)
OdpowiedzUsuńLody równiez robię, są boskie :)
UsuńMusi dobrze smakować :)
OdpowiedzUsuńprzydałaby mi się dziś z rana:)
OdpowiedzUsuńTaka kasza to musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńo matko z córką! biegnę robić! :D idealne rozwiązanie na taki gorący dzień jak dzisiaj! :)
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Polecam :) robi się błyskawicznie, a potem zostaje tylko pamiętać by mieć zapas mrożonych bananów dla takich pyszności :)
UsuńPiłam kawkę bananową jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńBrzmi wspaniale. Takie pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńJeszcze takowej kawy nie piłem, ale za to piłem kawę cappuccino z shakera :) Ona jest na bazie mleka i kawy rozpuszczalnej lub zbożowej. Koniecznie ją spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Idealna na upalne dni :-)
OdpowiedzUsuńStrasznie intrygująca! Nie dość, że mrożona. To jeszcze z moim ukochanym bananem! Przepis zapisany :D
OdpowiedzUsuńO mniam! Musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńBanany mogłabym dodawać do wszystkiego :D
OdpowiedzUsuń