Ostatnio na blogu królowało wiele słodkości, ale nie myślcie, że żywię się samymi słodyczami, zdecydowanie nie. Tak się jakoś złożyło, a że mamy sezon także na inne owoce i warzywa to tym razem postawiłam na bób.Jeżeli lubicie, to z pewnością posmakuje Wam to danie,
które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam i zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od
marchewki. Doskonale współgra z ryżem lub kaszą i mięsem z kurczaka.
Inspiracja: Kwestia smaku
300g bobu
400g piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy lub oleju
2 łyżki mąki
1 nieduża cebula
1 marchewka
250 ml bulionu
szczypta kurkumy
40 ml śmietanki kremowej 30%
40 ml śmietany 18%
2 łyżki posiekanego koperku
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.
- Pierś z kurczaka oczyścić. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Mięso doprawić solą oraz pieprzem z obu stron, a następnie oprószyć mąką.
- W szerokim garnku lub na większej patelni rozgrzać olej, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
- Do tego samego garnka lub patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 1 - 2 minuty co chwilę mieszając, dodać obraną i startą marchewkę i znów podsmażać przez ok. 1 - 2 minuty.
- Dodać obsmażone filety, wlać gorący bulion, wsypać kurkumę i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
- Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki 30% i wymieszać. Dodać resztę śmietany i wymieszać.
- Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać koperek, obrany bób i delikatnie przemieszać. Gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli sos nie jest gęsty, można dodać (przez sitko) łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub pszennej.
Smacznego,
Anulla
Pyszny obiadek :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się do Ciebie na obiadek, pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie i pięknie podane :) Bardzo lubię bób, a w takim daniu na pewno również by mi smakował ;)
OdpowiedzUsuńBaaardzo pysnie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! To mogłaby być moja dzisiejsza (bardzo) późna kolacja :D
OdpowiedzUsuńPyszny obiad, uwielbiam młody bób i zawsze czekam na niego z niecierpliwością :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie warzyw z mięskiem :)
OdpowiedzUsuńSezon na bób już się rozpoczął, trzeba go więc wykorzystać w pełni. Sama bób bardzo lubię i zajadam się nim ile tylko mogę :) Kurczak w takim sosie z bobem musiał smakować wyjątkowo dobrze.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na wykorzystanie bobu w daniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to danie :-)
OdpowiedzUsuń/zdecydowanie czas na bobowe szaleństwo :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńObiad palce lizać :) Pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńKurczaczek w takim towarzystwie bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńU mnie też ostatnio bób jest na tapecie
OdpowiedzUsuńKasza, jak ja ją lubię i to pod każdą postacią, a czasem nawet bez wypasionych dodatków.
OdpowiedzUsuńPysznie podane, cała kompozycja na duży plus :)
OdpowiedzUsuńJak z bobem to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńGenialne danie!
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuń