Kupiłam kiedyś mąkę kokosową na allegro przy okazji
innych zakupów. Lubię czasami dorzucić coś na spróbowanie. W ten właśnie sposób mąka kokosowa zaczęła gościć w mojej kuchni częściej. Kocham smak kokosa, a mąka z niego
doskonale go tylko podkreśla. W połączeniu ze słodkimi truskawkami, na które
mamy właśnie sezon tworzą duet idealny. Odkąd zrobiłam to ciasto pierwszy raz,
powtarzam co jakiś czas w konfiguracji z różnymi owocami. Wg mnie jest
najlepsze właśnie z truskawkami lub borówkami. W smaku przypomina kokosowy
biszkopt, którym mogą się zajadać osoby z nietolerancją laktozy lub glutenu, a
także osoby dbające o linię.
Inspiracja: Filozofia Smaku
5 jajek
30g cukru (lub innego słodzidła np. ksylitolu) – 2 łyżki
z lekką górką
50 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia*
100g truskawek
wiórki kokosowe do posypania wierzchu
*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć
bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek. Ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier lub ksylitol, cały czas miksując. Potem stopniowo dodawać po 1 żółtku miksując na wolnych obrotach miksera.
- Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia składników.
- Tortownicę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
- Truskawki umyć i pokroić na półówki, układać na wierzchu ciasta. Na koniec posypać ciasto wiórkami kokosowymi (ja dałam ok. 1 łyżki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego,
Anulla
kokos i truskawki. Pycha.
OdpowiedzUsuńKokos i truskawki? Jestem na tak! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pysznie wygląda :) Do kawki w sam raz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, muszę kiedyś zrobić bezglutenową wersję :)
OdpowiedzUsuńCiasta z kokosem to mój ulubiony smak. Chętnie bym spróbowała Twojego ciasta :)
OdpowiedzUsuńKokos i truskawki to faktycznie idealne połączenie. Chętnie skosztowałabym takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńJa także bardzo lubię połączenie kokosa i truskawek, ale jako że w mące kokosowej trudno mi dostrzec kokosowy smak, do takich wypieków często dodaję wiórki :)
OdpowiedzUsuńA Twoje ciasto wygląda przepysznie :)
Wspaniałe, zdrowe i niezwykle apetyczne ciasto. Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie coś dla nas <3 kokos i truskawki to idealne połączenie :D
OdpowiedzUsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńmniam mniam, przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :) Uwielbiam takie połączenia. Poproszę kawałeczek ;D
OdpowiedzUsuńTeż tak łączę smaki i bardzo lubię kokos z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńUżywam mąki kokosowej, szczególnie w ciastach z owocami!
OdpowiedzUsuńPyszne to musi być ciacho!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto mieć takie przepisy w zanadrzu.
Zawsze się przydają. Wiem z doświadczenia. A truskawki uwielbiam.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Jak tylko widzę, że pisze kokos, to już mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCudny :-)
OdpowiedzUsuńOoo super połączenie smaków. Zjadłabym kawałeczek tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńZ mąki kokosowej wychodzą pyszne ciasta :)
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe ciacha nie wywołują u mnie wyrzutów sumienia :) Fajny pomysł na wykorzystanie mąki kokosowej! Bardzo mi się podoba Twój wypiek :)
OdpowiedzUsuńChętnie skradnę kawałek :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje! <3
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i kusząco :) I do tego z truskawkami, które kocham :)
OdpowiedzUsuńCiasto z truskawkami zawsze mnie skusi, pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i bardzo na czasie z tymi małymi czerwonymi owocami :)
OdpowiedzUsuńKoksowe z truskawkami? Tak na noc! Tak się nie robi :) Teraz nie będę mogła usnąć myśląc o tym ciachu :)
OdpowiedzUsuńKorzystajmy póki sa truskawki i pieczmy ciasta
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto kusi! :) Kokos plus truskawki - super! :)
OdpowiedzUsuńCiekaw jestem smaku :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto :) Idealna propozycja dla osób mających nietolerancję pokarmową na gluten :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Wygląda smacznie i pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńCzy aby na pewno zaledwie 50 g mąki?
OdpowiedzUsuńTak na pewno jest 50 g mąki.
UsuńProsto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńTeż planuję zrobić ciasto z mąki kokosowej z sezonowymi owocami, o tej porze już zapewne z malinami :).
OdpowiedzUsuń