czwartek, 15 czerwca 2017

Szkoła gotowania #1: Jak mrozić owoce w całości, czyli co zrobić, aby nie stanowiły jednej zmrożonej bryły?

Ostatnio dostaję od Was wiele zapytań w zakresie różnych kulinarnych kwestii np. mrożenie owoców/warzyw, czy można mrozić puree z owoców albo jak przygotować domowe mieszanki przypraw. Zagadnienia te nie muszą być oczywiste dla każdego. Każdy kiedyś zaczynał swoje przygody w kuchni i wiem, że początki są trudne i rodzą wiele pytań, dlatego postanowiłam, że na te nurtujące Was pytania raz na jakiś czas stworzę tzw. poradnikowy post, a jednym z nich jest mrożenie owoców. Nie kupuję mrożonych owoców, gdyż są zbite w jedną wielką bryłę. Mrożę je w pojemniczkach/tackach luźno rozkładając, a dopiero po zamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym poście opowiem Wam kiedyś także o mrożeniu warzyw i musów/puree z owoców. 

Co jest potrzebne?
  • Woreczki śniadaniowe lub folia spożywcza
  • Pojemnik (np. po lodach) lub tacka
  • Owoce
  • Woreczki do mrożenia - są mocniejsze

Co dalej?
  1. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć na papierowych ręczniczkach. W przypadku wiśni, zaraz po umyciu, a przed mrożeniem je dryluję. 
  2. W tym czasie naszykuj tackę lub pojemnik po lodach oraz śniadaniowe woreczki - jak widać używam pojemnika po lodach, nie mam dużej zamrażalki i pozwala mi zaoszczędzić trochę miejsca
  3. W pojemniku rozłóż woreczek śniadaniowy/folię spożywczą. Na nim układaj dość luźno truskawki lub inne owoce. W przypadku małych owoców jak jagody wysypuję małą ilość i delikatnie luźno rozkładam.
  4. Na tak rozłożoną pierwszą warstwę połóż woreczek śniadaniowy lub folię spożywczą, a na nim kolejną warstwę truskawek. Postępuj tak z kolejnymi warstwami aż skończą się nam owoce.



  5. Tak przygotowany pojemnik z owocami wkładam do zamrażalki. Gdy owoce się zamrożą (ja zazwyczaj wkładam je na noc) przekładam je do woreczków do mrożenia i szczelnie zamykam.



 Pozdrawiam
Anulla

21 komentarzy:

  1. Super pomysł!
    Na pewno skorystam, zwłaszcza, że przymierzam się do mrożenia truskawek! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatna wiedza :) Widzę, że tak samo mrozimy owoce - warstwami :) Nie sklejają się, a jak są dobrze osuszone to nie jest problem z wyjęciem np kilku sztuk do dekoracji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i praktycznie.Należy pamiętać, że mrożonki rosną. Ja kiedyś o tym zapomniałam i w pojemniku zrobiła się miazga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis i bardzo praktyczny pomysł na mrożenie warstwowe. Super pomysł. Skorzystam na pewno. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mrożenie to duża wygoda (mrożę wszystko), 2-etapowo jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo cenne rady. To ważne przy mrożeniu owoców!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze w taki sposób nie mroziłam :) Świetny pomysł, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja w podobny sposób mrożę pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nam się nie chce nigdy w to bawić i mrozimy wszystko jak leci xD

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobry sposób, też mrożę sporo owoców, dobrze je potem mieć zimą ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mrożenie jest świetną metodą konserwacji żywności, tym bardziej, że zachowują swoją wartość odżywczą :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo przydatny post. Nigdy w ten sposób nie mroziłam owoców, ale będę miała ten sposób na uwadze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny sposób. Ja mrożę rozłożone na tackach/talerzach, ale w ten sposób chyba ich więcej wejdzie na raz.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny sposób na mrożenie owoców. Na pewno wykorzystam, bo za niedługo trzeba zacząć robić zapasy owoców na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja mroziłam na tacce, Twój sposób jest jednak znacznie bardziej wydajny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dobry sposób, kiedyś też tak robiłam tle że na tacy bo miałam dużą zamrażarkę.

    OdpowiedzUsuń
  17. Porcjowanie to dobry pomysł, aby mrozić tylko tyle ile chcemy. Potem trudno jest rozmrozić tylko cześć danego produktu.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)