niedziela, 28 maja 2017

Burgery (kotlety) z kaszy jaglanej i buraka

Staram się, aby moje posiłki były dość różnorodne, dlatego w mojej kuchni pojawiają się dania zarówno mięsne jak i wegetariańskie. W tej drugiej kategorii szczególnie lubię wszelkie potrawki, miksy z kaszą lub makaronem oraz właśnie kotleciki, których stworzyłam już sporo różnych rodzajów. Potem te przepisy, które przypadną nam do gustu, staram się publikować dla Was na blogu, jak dzisiejszą wersję z burakiem i kaszą jaglaną. Polecam podać ją w bułkach lub w formie lekkiej sałatki  z winegretem.


Składniki na 8 dużych kotletów:
100g kaszy jaglanej
3 średnie buraki
2 małe jajka lub 1 duże
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki jaglanej (lub trochę więcej) - można zastąpić inną
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta pieprzy cayenne
Szczypta oregano
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
  2. Buraki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcedzić nadmiar soku.
  3. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek.
  4. Kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę z czosnkiem, starte buraki wymieszać z jajkami i pozostałymi składniki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypcie więcej mąki. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej delikatnie za pomocą pędzla oliwą z oliwek, aby kotleciki nie przywarły. 
  5. Piec w 200 stopniach ok. 40 minut. W połowie czasu przekręcić je na drugą stronę.

Smacznego,
Anulla

28 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne burgery :) Takich jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się podoba :) Będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo kusząca apetyczna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niejednokrotnie robiłam jaglane burgery (baa, takie pyszności lądowoały u mnie na stole ostatnio bardzo często). Szkoda, że ten przepis jest mi nieznany. Lubię takie kotleciki.
    Rewelacja :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, zdrowe i pożywne burgery! Idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaintrygowałaś mnie takich pyszności jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie danie można jeść będąc na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe i apetyczne. Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne kotleciki :) Lubię takie urozmaicone dania :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdarza mi się przygotowywać podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale byśmy je chętnie do burgera zapakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdrowo, niebanalnie i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapisałam! Bardzo chętnie zrobię. Ciekawa jestem, czy Pan Mąż da sie przekonać do takiej wersji burgerów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mężczyźni są często dość sceptyczni do zdrowych słodyczy lub bezmięsnych obiadów, z góry zakładają, że coś jest niedobre, dopóki nie spróbują - ja swojego przekonałam i jak sam określił to nawet się najadł :)

      Usuń
  15. Wyglądają bardzo apetycznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam te burgery :) Mogłabym je jeść na okrągło ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaka ciekawa propozycja na pysznego burgera. Podoba mi się ten pomysł. Lubię kaszę jaglaną i często gości ona u mnie na stole, ale kotlecików z jej udziałem nie robiłam. Czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawe burgery. Super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wspaniałe. i ten cudny kolor. aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  20. W takiej odsłonie jeszcze nie jadałam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetne burgery i jaki ekstra buraczkowy kolor! :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)