czwartek, 7 marca 2013

Rustykalna tarta z jabłkami

I znów na moim stole gościło ciasto z jabłkami. Jak przystało na miłośnika szarlotki, nie brak u mnie różnych wersji wypieków z tymi owocami. Nie martwcie się, pomysłów mam jeszcze wiele, szkoda że mniej czasu na ich realizowanie. Tym razem ciasto powstało po namowach mamy, która miała ochotę na szarlotkę, a ja w końcu się niechętnie zgodziłam, ale pod warunkiem, będzie to coś innego z udziałem jabłek. Swój wybór skierowałam na rustykalną tartę, którą miałam ochotę zrobić już jakiś czas temu, tylko z innymi owocami. Kruchy spód tym razem połączyłam z karmelizowaną szarą renetą, oczywiście doprawioną cynamonem. Ciasto było tak pyszne, że poszło w jedno popołudnie, dlatego gorąco Wam je polecam. Dla niektórych z pewnością będzie to dobra informacja, że nie trzeba do niej formy do tarty. Wystarczy zwykła blaszka.


Składniki:

Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki
Pół kostki miękkiej margaryny lub masła
6 łyżek cukru
Aromat waniliowy
Cukier waniliowy
2 żółtka
Szczypta soli

Nadzienie:
3-4 jabłka (u mnie szara reneta)
1 łyżka cynamonu
6 łyżek cukru (można dać mniej, bo wyszło słodkie)
1 łyżka wody

Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika.
  2. Rozwałkować je i delikatnie ułożyć na blaszce (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą).
  3. Na patelnię wsypać cukier. Dodać łyżkę ciepłej wody. Teraz należy cały czas mieszać cukier, do momentu, gdy powstanie karmel.
  4. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry. Dodać do karmelu. Mieszać, aby nie powstały grudy. Gdy jabłka będą się rozpadać zestawić je z palnika. Dodać cynamon i wymieszać.
  5. Nadzienie wyłożyć na środek ciasta tak, aby zostały wolne brzegi, które następnie zgiąć do środka. Rada: spód ciasta przed wyłożeniem można posypać łyżką bułki tartej, wtedy pochłania ona soki, które puszczają owoce.
  6. Piec w temperaturze 180-200 stopni około 35 minut. 
Smacznego,
Anulla

35 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie:) uwielbiam szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle przepysznie, zgłodniałam:P

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczna! uwielbiam ciacha z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczna i cóż się dziwić, że poszła w jedno popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka, jedno z moich ulubionych ciast!:)
    I wlasnie taka prosta, bez dodatkow i z duza iloscia cynamonu!Uwielbiam jeszcze ciepla z kubasem zimnego mleka;)
    Bo lody waniliowe i rozniaste polewy to sa to juz "nowobogackie" wymysly epoki post-komunistycznej:)))
    Pozdrawiam Cie goraco!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również uwielbiam taką klasyczną szarlotkę, bez wzbogaceń, w końcu to moje ukochane ciacho:)

      Usuń
  7. Ostatnio dwa razy z rzędu piekłam szarlotkę, tak za mną "chodziły" jabłka, że nie miałam ich dość:) Patrząc na Twoje zdjęcie znów mam na nią ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też jestem miłośniczką ciast z jabłkami, taką tarte zjadłabym sama w jedno popołudnie hihi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarty kocham, bo jestem miłośniczką ciasta kruchego, które mogłabym jeść bez żadnych dodatków:)

    Ale o ile szarlotki nie zdzierżę... o tyle tartę z jabłkami już zjem. Dziwna jestem^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja pajam miłością do tart i szarlotki, więc tym razem miałam 2w1:)

      Usuń
  10. jak coś ma w tytule rustykalne to już mi się podoba:)) uwielbiam szarlotkę. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Rozumiem miłość do jabłek, ja też popełniłam właśnie szarlotkę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Musiałą być bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajna tarta :)))
    Dziękuję za dodanie wpisu do mojej jabłuszkowej akcji i pozdrawiam cieplutko :))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  14. rustykalna tarta chodzi za mną od dawien dawna :) chyba warto się na nią skusić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam:) i ten plus, że nie trzeba do niej formy do tarty, za mną też od dawna chodzi ale z owocami leśnymi i taką wersję też kiedy zrobię:)

      Usuń
  15. takie rzeczy to ja lubię, oj lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  16. jedna z moich ulubionych! prosta, szybka, a tak pyszna

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepis! Szybki i smaczny :]

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja dawno nie robiłam ciasta z jabłkami..

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie wygląda, pachnie aż u mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszna szarlotka ! Idealna na ciepło ! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię takie szarlotki, proste a zachwycające smakiem i zapachem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż wstyd się przyznać, że nigdy nie zrobiłam tarty.

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam takie ciasta z jabłkami :) pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Twoja tarta wygląda bajecznie:-) ja uwielbiam słodkie tart choć do wytrawnych też mam słabość:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam jabłka i ciasta z nimi:) wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. pyszna tarta :) uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  27. zrobiła :) był szał :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)