poniedziałek, 18 marca 2013

Pierś z kurczaka po francusku

Miałam ochotę na danie gulaszowe, ale trochę w innej odsłonie i przypomniało mi się o przepisie, który zapisałam do wypróbowania już jakiś czas temu. Dodałam mu troszkę pikanterii dzięki papryczce chili, a zamiast schabu użyłam mojego ukochanego kurczaka. Muszę Wam powiedzieć, że na pewno zrobię je jeszcze nie raz, gdyż moi mężczyźni spałaszowali je raz dwa. Tym razem zainspirowałam się przepisem na blogu Wiem co jem! Autorka wspominała, że nie wie skąd taka nazwa do tego dania, nieważne. Podstawę tu stanowi smak, nawet jeżeli niewiele wspólnego ma z Francją. Jest to niby gulasz, jednak ma w sobie coś innego i dobrze komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką.


Składniki na 4 porcje:
45 dag piersi z kurczaka
2 średnie cebule
30 dag pieczarek
½ litra bulionu drobiowego
Łyżka przecieru pomidorowego
Mąka do obtoczenia
Olej do smażenia
1 papryczka chili
Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, majranek)

Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić na małe kotleciki. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Usmażyć na oleju. Przełożyć do rondla
  2. Cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć, dodać do mięsa.
  3. Pieczarki pokroić na półtalarki, podsmażyć z odrobiną soli. Dodać do rondla.
  4. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie).
  5. Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Smacznego,
Anulla

26 komentarzy:

  1. Idealne danie na wzmocnienie i rozgrzanie się:]

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli z kurczakiem, to chętnie bym zjadła:)) lubię takie dania, bo pasują i do ryżu i kaszy i ziemniaków, czyli co kto lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda! Uwielbiam kurczaka w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm chętnie pożarłabym dwie porcje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to danie :)
    Jest idealne do ryżu, kaszy...

    Cieszę się, że Wam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też mam ochotę na danie gulaszowe:) ciągle ostatnio

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to musisz zrobić, bo nie będzie Ci dawać spokoju jak mnie wczoraj ciasto marchewkowe:P

      Usuń
  7. Mniam.... lubię dania z kurczakiem...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. robię podobnie-pychota!:)
    Też uwielbiam to danie, możemy sobie przybić piątkę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja byłam przekonana, że zaraz będzie kurczak w cieście francuskim...Fajny gulasz. Uwielbiam takie dania rozgrzewające.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nazwa jest myląca trochę, ale smak ma fajny:)

      Usuń
  10. Super pomysł, a że w roli głównej kurczaczek, biorę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie danie to coś dla mnie :) na pewno by mi smakował taki kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U Ciebie zawsze kuszące obiadki, które aż proszą się o wypróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł na kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysł świetny, takiego kurczaka z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pieczarki i kurczak zawsze mi pasują więc kupuję to danie w ciemno;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moi mięsożercy byliby zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń
  17. hmm po francusku to jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. nikt nie pogardzi takim obiadkiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)