Ps. przypominam, że do piątku do godziny 22 możecie
oddawać głosy w akcji „gotowanie za głosowanie”.
Składniki na 2
porcje:
450g mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł i kalafior)
Rękaw do pieczenia
2 łyżki oleju
Łyżka przyprawy węgierskiej do kurczaka Kamis lub innej
sól
Tymianek suszony
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć i osuszyć. Do miski dodać 2 łyżki oleju, przyprawę do kurczaka po węgiersku i trochę soli.
- Dokładnie nasmarować kurczaka marynatą. Odstawić na min. 1 godzinę do lodówki, a najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
- Uciąć odpowiednią długość rękawa do pieczenia. Jeden koniec związać. Wsypać warzywa. Posolić i posypać tymiankiem. Wymieszać. Na to ułożyć kurczaka wraz z marynatą. Drugi koniec rękawa zamknąć.
- Piec w temperaturze 200 stopni około 60 minut
- 15 minut przed końcem rozciąć rękaw. Uważać na gorącą parę. Spowoduje to, że skórka z kurczaka będzie chrupka.
Smacznego,
Anulla
bardzo lubię mięsa robione w rękawie, są bardziej soczyste:)
OdpowiedzUsuńz tego też względu bardzo często piekę w rękawie:)
UsuńUwielbiam takiego kurczaka ale nigdy nie dodawałam warzyw,świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńmm pyszności ;)
OdpowiedzUsuńo tak to ja lubię, piekarnik załatwia sprawę, a my czekamy na obiadek! :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego rękawa nie robiłam, kurczę, przecież właśnie włożyć tam warzywka i jakie to musi być smaczne!^^ :)
OdpowiedzUsuńspróbuj, a sama zaczniesz częściej tak robić:)w dodatku można poszaleć z różnymi rodzajami mięska, czy upiec jednocześnie ziemniaczki:)
UsuńJa tylko piekę w rękawie :)
OdpowiedzUsuńnie tylko ty ;p
Usuńsmakowicie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam taki obiadek:)
OdpowiedzUsuńNiezawodny obiad! Bardzo często u mnie bywa.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten sposób, zdrowy bo bez tłuszczu! :))
OdpowiedzUsuńJa ostatnio cały czas przyrządzam coś z kurczaka. Moje ulubione mięsko ;)
OdpowiedzUsuńmoje również ulubione, dlatego często gości na moim stole:)
Usuńjak ja lubię takie obiady :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńteż lubię gotowanie-samogotowanie;D
OdpowiedzUsuńAle to fajnie wygląda i ta skórka na kurczaku, mniam! :)
Bardzo lubię tak przygotowanego kurczaka. I faktycznie jest to danie bardzo proste, nawet Mr.T go kiedyś przygotował:)
OdpowiedzUsuńNiesamowite miałyśmy to samo na obiad, robiłam co prawda indyka, ale to też kurak:D
OdpowiedzUsuńZ indyka jeszcze zdrowsze
UsuńMięsa z rękawa są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam - te warzywka mi smakują najbardziej zawsze :)
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko - uwielbiam takiego kurczaczka :) Pycha !
OdpowiedzUsuńuwielbiam takiego kurczaka! u nas zwykle tylko w towarzystwie ziemniaków, no ale wiosna idzię, więc może zaczniemy dorzucać warzywka :D
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo lubię takie dania ;) Warzywa i mięso w jednym i cały obiad od razu gotowy :)
OdpowiedzUsuńCzęsto tak przygotowuję kurczaka i jest pyszny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
na bloga chętnie zajrzę:)
OdpowiedzUsuńproste i szybkie, a do tego wygląda pysznie, motywujesz mnie do kombinacji w kuchni :)
OdpowiedzUsuńi to mnie właśnie cieszy!:) kuchnia nie musi być nudna ani skomplikowana, a ja odkąd prowadzę bloga jeszcze bardziej się otwieram na smaki i bywam dzięki innym inspirowana:) takie słowa mnie też umacniają w tym, co robię:)
UsuńSoczysty i mięciutki kurczak z rękawa. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki obiadek, akurat jutro robię piersi z kurczaka w rękawie, ale za jakiś czas zrobię taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńRękaw świetna rzecz! Pychota!
OdpowiedzUsuńzdrowy i pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńkocham takie obiadki:) domowo, zdrowo i pysznie:D
OdpowiedzUsuńtakie pieczone warzywka są pyszne, nawet myślałam dzisiaj o przygotowaniu samych pieczonych warzyw, bardzo takie lubię ( również pieczone buraczki, bakłażan czy cukinię :)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie robiłam, ale nabrałam ochoty!!! :)
OdpowiedzUsuńOj chyba muszę zrobić bo wygląda nadzwyczaj apetycznie!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)) i te warzywka! Mniam!
OdpowiedzUsuń