poniedziałek, 4 marca 2013

Kurczak z warzywami pieczony w rękawie

Czy jest coś cudowniejszego niż obiad, który robi się sam? Wystarczy wszystkie składniki odpowiednio doprawić, wrzucić do rękawa i włożyć do piekarnika. Z tym daniem poradzi sobie dosłownie każdy, gdyż nie trzeba tu wyższych umiejętności kulinarnych. Ponadto, nasze mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przede wszystkim mało kaloryczne. Zadowoli ono nie tylko osoby dbające o linię, ale także kuchennych leni.

Ps. przypominam, że do piątku do godziny 22 możecie oddawać głosy w akcji „gotowanie za głosowanie”.


Składniki na 2 porcje:
4 podudzia/pałki itp.
450g mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł i kalafior)
Rękaw do pieczenia
2 łyżki oleju
Łyżka przyprawy węgierskiej do kurczaka Kamis lub innej
sól
Tymianek suszony

Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć i osuszyć. Do miski dodać 2 łyżki oleju, przyprawę do kurczaka po węgiersku i trochę soli.
  2. Dokładnie nasmarować kurczaka marynatą. Odstawić na min. 1 godzinę do lodówki, a najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
  3. Uciąć odpowiednią długość rękawa do pieczenia. Jeden koniec związać. Wsypać warzywa. Posolić i posypać tymiankiem. Wymieszać. Na to ułożyć kurczaka wraz z marynatą. Drugi koniec rękawa zamknąć.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 60 minut
  5. 15 minut przed końcem rozciąć rękaw. Uważać na gorącą parę. Spowoduje to, że skórka z kurczaka będzie chrupka.

Smacznego,
Anulla

38 komentarzy:

  1. bardzo lubię mięsa robione w rękawie, są bardziej soczyste:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego też względu bardzo często piekę w rękawie:)

      Usuń
  2. Uwielbiam takiego kurczaka ale nigdy nie dodawałam warzyw,świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak to ja lubię, piekarnik załatwia sprawę, a my czekamy na obiadek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiego rękawa nie robiłam, kurczę, przecież właśnie włożyć tam warzywka i jakie to musi być smaczne!^^ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, a sama zaczniesz częściej tak robić:)w dodatku można poszaleć z różnymi rodzajami mięska, czy upiec jednocześnie ziemniaczki:)

      Usuń
  6. Pyszności, uwielbiam taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezawodny obiad! Bardzo często u mnie bywa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ten sposób, zdrowy bo bez tłuszczu! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ostatnio cały czas przyrządzam coś z kurczaka. Moje ulubione mięsko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje również ulubione, dlatego często gości na moim stole:)

      Usuń
  10. jak ja lubię takie obiady :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też lubię gotowanie-samogotowanie;D
    Ale to fajnie wygląda i ta skórka na kurczaku, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię tak przygotowanego kurczaka. I faktycznie jest to danie bardzo proste, nawet Mr.T go kiedyś przygotował:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowite miałyśmy to samo na obiad, robiłam co prawda indyka, ale to też kurak:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Mięsa z rękawa są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam - te warzywka mi smakują najbardziej zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne jedzonko - uwielbiam takiego kurczaczka :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam takiego kurczaka! u nas zwykle tylko w towarzystwie ziemniaków, no ale wiosna idzię, więc może zaczniemy dorzucać warzywka :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja tez bardzo lubię takie dania ;) Warzywa i mięso w jednym i cały obiad od razu gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Często tak przygotowuję kurczaka i jest pyszny!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. na bloga chętnie zajrzę:)

    OdpowiedzUsuń
  21. proste i szybkie, a do tego wygląda pysznie, motywujesz mnie do kombinacji w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i to mnie właśnie cieszy!:) kuchnia nie musi być nudna ani skomplikowana, a ja odkąd prowadzę bloga jeszcze bardziej się otwieram na smaki i bywam dzięki innym inspirowana:) takie słowa mnie też umacniają w tym, co robię:)

      Usuń
  22. Soczysty i mięciutki kurczak z rękawa. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zjadłabym taki obiadek, akurat jutro robię piersi z kurczaka w rękawie, ale za jakiś czas zrobię taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Rękaw świetna rzecz! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  25. kocham takie obiadki:) domowo, zdrowo i pysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  26. takie pieczone warzywka są pyszne, nawet myślałam dzisiaj o przygotowaniu samych pieczonych warzyw, bardzo takie lubię ( również pieczone buraczki, bakłażan czy cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Oj dawno nie robiłam, ale nabrałam ochoty!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Oj chyba muszę zrobić bo wygląda nadzwyczaj apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Apetycznie wygląda :)) i te warzywka! Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)