poniedziałek, 25 marca 2013

Domowy chicker

Wiem, że niektórym ta nazwa nic nie mówi. Sama, gdybym nie miała pojęcia to bym się zastanawiała co to jest, dlatego należy się Wam kilka słów wyjaśnienia. Jedna z najpopularniejszych restauracji typu fast food (McDonald ’s),  nie tak dawno wprowadziła na rynek nową kanapkę w zestawie 2forU o nazwie chicker. Generalnie nie nadążam za tego typu nowościami, gdyż bardzo rzadko jadam w takich miejscach. Tym razem jednak miałam sposobność zjeść ją zaraz po wprowadzeniu. Jest zupełnie inna od typowych burgerów, przede wszystkim charakteryzuje się prostotą i ciekawym sosem. W jej skład wchodzi podłużna bułka, kotlet z kurczaka i sos musztardowo-majonezowy. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, który wiadomo, że będzie lepszy i zdrowszy.  Jednak zamiast podłużnej bułki użyłam zwykłych hamburgerowych, świetne będą również te do hot-doga, natomiast mięsko namoczyłam w mleku, dzięki czemu zyskało delikatny smak. Sam sos doskonały będzie także do sałatek, wędlin czy jajek.


Składniki na 8 sztuk:
Podwójna pierś z kurczaka
Bułka tarta
Mąka
2 jajka
Ok. szklanka mleka
Sól
Pieprz
½ sałaty lodowej
3 łyżki majonezu
3 łyżki musztardy sarepskiej
Olej do smażenia
8 bułek do hamburgerów

Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka pokroić na 8 kotlecików. Posolić i popieprzyć. Zalać mlekiem tak, aby płyn był ponad mięsem. Wstawić do lodówki na około godzinę.
  2. Następnie jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Kotleta najpierw obtoczyć w mące, potem jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
  3. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.
  4. Sos: w proporcji 1:1 wymieszać majonez i musztardę za pomocą trzepaczki.
  5. Bułki przekroić, na dolnej połówce ułożyć trochę sałaty, na to usmażonego kotleta. Górę posmarować sosem i zamknąć drugą połówką bułki. Możecie go podać dodatkowo z porcją frytek.
Smacznego,
Anulla

42 komentarze:

  1. Chyba juz wieki nie jadłam hamburgera, ładnie sie Twoje prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się głodna zrobiłam. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie przygotuję go w domowym zaciszu:]

    OdpowiedzUsuń
  4. lubimy czasami zjeść taki domowy fast-food, Twoja kanapka wygląda mega apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. miałam właśnie spróbować tej kanapki... ale i tak wiadomo, że domowa wersja jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zwłaszcza dzieci i drugie połówki chętnie takie rzeczy jedzą:-) Zaskoczę ich i im zaserwuję takiego domowego chickera:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, oni by jedli takie rzeczy w kółko i jakoś nigdy im sie nie nudzą:P

      Usuń
  7. Właśnie mam je w planie zrobić w środę :))Moje dziecko wymyśliło że chce i tyle. Wygląda smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnoscia zdecydowanie zdrowsze niz te z McDonalda.

    OdpowiedzUsuń
  9. O taki domowy to palce lizać, apetyczny krążek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No Aniu widzę, że się ostatnio rozszalałaś :)
    Więcej czasu wolnego?
    Kurczę zjadłabym takiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fakt ostatnio mam trochę więcej czasu, więc staram się go wykorzystać kulinarnie:)

      Usuń
    2. No to ja przy okazji zapraszam do siebie na pierwsze rozdanko, do wzięcia są dwie książki :)

      Usuń
  11. Zjadłabym takiego domowego "chickera" - ale w innej bułce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiadomo najlepsze będą bułki zrobione domowym sposobem, ale rzadko takowe piekę:)

      Usuń
  12. Brzmi pysznie - na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie jedzonko, choć bardzo rzadko pozwalam sobie na takie rarytasy ;/ ale zrobione w domu to co innego :) chętnie spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  14. świetna alternatywa!
    ja dziś odwiedziłam ten przybytek (od ich shake'ów i lodów nic mnie nie odwiedzie :)) i właśnie zwróciłam na chickera uwagę. podobnie jak na filet-o-fish :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ich lody ubóstwiam - McFlurry:D i to w sumie jedyna rzecz plus kawa, na którą sobie pozwalam. Jedzenie bardzo rzadko próbuję, ale akurat chickera miałam okazję:)

      Usuń
  15. na Twoich zdjęciach wyglądają bardzo smakowicie:) No i domowe zdrowe:)
    a Mc Donald's (vel Złote Łuki) ma całkiem dobre frytki;) czasami sobie pozwalam na takie śmieciowe jedzenie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda niezwykle apetycznie- i wiadomo, że taki domowy jest o niebo zdrowszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychotka, takie domowe na pewno zjem :) bo za tymi z Mc nie przepadam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale się nie dziwie. Ja kiedyś z rok nie jadłam i poszłam ze znajomymi to stwierdziłam, że takiego świństwa dawno nie jadłam. Do dziś pamiętam jak bardzo mi to wtedy nie smakowało:P

      Usuń
  18. O tak, co prawda na co dzień wystrzegam się panierowanych mięs i majonezu, ale chyba dla takiego chickera zrobiłabym wyjątek :D
    Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  19. no ślinotok, kocham fast foody, ale moje ciało mniej, wiec ograniczam, ale takiego chętnie opylę :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeśli chickery, to tylko domowej produkcji :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdrowszy i jakże pyszny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nawet nie wiedziałam że są takie nowości, jak ja już dawno nie byłam w takiej restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  23. ulala.. McDonalda to ja kupę czasu nie widziałam, ale kanapka mi się podoba;D

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda idealnie. I o ile zdrowszy niż ze znanych fast foodów.

    OdpowiedzUsuń
  25. fajnie, takiego domowego na pewno z przyjemnością bym zjadła:) Pozdrawiam!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale pysznie wygląda taka buła nie to co te małe, papierowe bułeczki z fast foodów. Bardzo fajny przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  27. no i prosze, nawet McDonalds może być inspiracją do stworzenia czegoś pysznego ale i zdrowego :)

    OdpowiedzUsuń
  28. uwielbiam wszystko co można zrobić w domu! zdrowo! i wiemy co jemy o to chodzi :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)