3 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej marchwi (na grubych oczkach)
100 g orzechów (tym razem dałam laskowe, choć przeważnie
daję włoskie)
Dodatkowo:
250-300g serka typu philadelphia
1 łyżka masła
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Orzechy przed dodaniem należy posiekać na mniejsze części.
- Wylać masę do foremki silikonowej, gdy używacie zwykłej blaszki należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
- Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem (serek zmiksować z masłem i cukrem pudrem). Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Smacznego,
Anulla
U mnie dwa razy pod rząd zakalec wyszedł i zraziłam się do marchewkowego ciasta :P
OdpowiedzUsuńtrening czyni mistrza, może kiedyś się jeszcze uda:)
UsuńCudeńko :) Już się za niego chyba z rok zabieram.
OdpowiedzUsuńteż tak mam z różnymi rzeczami, ciągle odkładam:P
Usuńhehe za młodu nawet o nim nie słyszałam, spróbowałam dopiero jakieś dwa lata temu, ale za to teraz zajadam z wielkim smakiem i nadrabiam zaległości w jego pieczeniu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe,swietny pomysl z przelozeniem go serkiem:-)
OdpowiedzUsuńmniam mniam, bardzo smaczne ciacho!:))
OdpowiedzUsuńpyszne zaraz po czekoladowym to mój faworyt:)
OdpowiedzUsuńfajnie, że orzechy są w cieście. Lubię ciasta marchewkowe, ostatnio zakochałam się w przepisie na takie ze skórką cytrynową, również polecam.
OdpowiedzUsuńJa ciasto marchewkowe poznałam dopiero kiedy sama zaczęłam piec i bardzo je lubię, jest pyszne w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńCiasta marchewkowe są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchwiaki :) Moja mama zawsze robi, muszę ją namówić :D
OdpowiedzUsuńu nas jakoś nie robi się tego ciasta, kiedyś je jadłam i mi smakowało;) chyba trzeba nadrobić!
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne ciacho, Ty potrafisz kusić na słodycze:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto chodzi za mną od dłuższego czasu:)
OdpowiedzUsuńto jedno z moich najulubieńszych ciast :)
OdpowiedzUsuńKocham marchewkowce w każdej postaci. Takiego z serkiem jeszcze nie próbowałam, ale musi być pyszny :D
OdpowiedzUsuńmusze wreszcie zrobić to marchewkowe ciasto, pychotka :)
OdpowiedzUsuńJa poproszę kawałek do jutrzejszej kawy :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) to prawda, jak się mówi o "cieście marchewkowym" wszyscy się krzywią :D a ono jest tak dobre że aż trudno to opisać :)
OdpowiedzUsuńJa je uwielbiam, zawsze lubiłam marchewkę :)
OdpowiedzUsuńNie ma chyba lepszego ciasta :)
OdpowiedzUsuńW końcu to ja dałam Ci inspirację do zrobienia czegoś smacznego! :D kiedyś, za pierwszym razem, te ciasto bardzo mi nie smakowało, a za kolejnym razem zmieniłam zdanie o 180 stopni ;) a najlepsze jest przekładane masą zrobioną z serka.
OdpowiedzUsuńMagda M.
ja marchewkowce pokochałam od pierwszego kęsa:) a fakt z serkiem również jest wg mnie najlepszy:)
UsuńTeż takie robię.
OdpowiedzUsuńja dopracowałam swój własny przepis ale jestem otwarta na wszelkie inne pomysły :) PYSZNE
OdpowiedzUsuńTeż myślałam że marchewkowe mi nie posmakuję, póki pierwszy raz go zrobiłam parę tygodni temu:) Mniam!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! dawno już nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńO mamo...ciacho marchewkowe i do tego z kremem!:) Lapie kawalek do porannej kawencji z mlekiem!;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe ciasto!
OdpowiedzUsuńDla mnie super pomysł! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńtez tak miałam póki nie spróbowałam;D
OdpowiedzUsuńciasto marchewkowe zawsze smakuje idealnie, przełożenie masą dodatkowo je uatrakcyjnia:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, nigdy nie jadłam jeszcze takiego ciasta, będę musiała koniecznie je przyrządzić:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam to ciasto. Polecam -dla wielbicieli korzennych smaków- dodanie torebki przyprawy do piernika!
OdpowiedzUsuń