czwartek, 21 marca 2013

Ciasto marchewkowe

Czy Wy też tak macie, że kojarzy się ono Wam z dzieciństwem? Pamiętam, że kiedyś twierdziłam, że musi być ono okropne. Ciasto i marchewka wg mnie się wzajemnie wykluczały, jednak teraz od czasu do czasu najdzie mnie na nie ochota. Tym razem powstało wskutek koleżanki, która mnie nim skusiła. Po prostu nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić, tym bardziej, że nie trzeba do niego większych umiejętności ani sporo czasu. Swojego marchewkowca przełożyłam serkiem, choć nie musicie tego robić.


Składniki na formę 21x21cm:
3 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej marchwi (na grubych oczkach)
100 g orzechów (tym razem dałam laskowe, choć przeważnie daję włoskie)

Dodatkowo:
250-300g serka typu philadelphia
1 łyżka masła
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
  1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Orzechy przed dodaniem należy posiekać na mniejsze części.
  2. Wylać masę do foremki silikonowej, gdy używacie zwykłej blaszki należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
  3. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem (serek zmiksować z masłem i cukrem pudrem). Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Smacznego,
Anulla

35 komentarzy:

  1. U mnie dwa razy pod rząd zakalec wyszedł i zraziłam się do marchewkowego ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trening czyni mistrza, może kiedyś się jeszcze uda:)

      Usuń
  2. Cudeńko :) Już się za niego chyba z rok zabieram.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak mam z różnymi rzeczami, ciągle odkładam:P

      Usuń
  3. hehe za młodu nawet o nim nie słyszałam, spróbowałam dopiero jakieś dwa lata temu, ale za to teraz zajadam z wielkim smakiem i nadrabiam zaległości w jego pieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe,swietny pomysl z przelozeniem go serkiem:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam, bardzo smaczne ciacho!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne zaraz po czekoladowym to mój faworyt:)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajnie, że orzechy są w cieście. Lubię ciasta marchewkowe, ostatnio zakochałam się w przepisie na takie ze skórką cytrynową, również polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ciasto marchewkowe poznałam dopiero kiedy sama zaczęłam piec i bardzo je lubię, jest pyszne w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta marchewkowe są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam marchwiaki :) Moja mama zawsze robi, muszę ją namówić :D

    OdpowiedzUsuń
  11. u nas jakoś nie robi się tego ciasta, kiedyś je jadłam i mi smakowało;) chyba trzeba nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne pyszne ciacho, Ty potrafisz kusić na słodycze:)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto chodzi za mną od dłuższego czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. to jedno z moich najulubieńszych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham marchewkowce w każdej postaci. Takiego z serkiem jeszcze nie próbowałam, ale musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  16. musze wreszcie zrobić to marchewkowe ciasto, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja poproszę kawałek do jutrzejszej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszności :) to prawda, jak się mówi o "cieście marchewkowym" wszyscy się krzywią :D a ono jest tak dobre że aż trudno to opisać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja je uwielbiam, zawsze lubiłam marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie ma chyba lepszego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  21. W końcu to ja dałam Ci inspirację do zrobienia czegoś smacznego! :D kiedyś, za pierwszym razem, te ciasto bardzo mi nie smakowało, a za kolejnym razem zmieniłam zdanie o 180 stopni ;) a najlepsze jest przekładane masą zrobioną z serka.

    Magda M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja marchewkowce pokochałam od pierwszego kęsa:) a fakt z serkiem również jest wg mnie najlepszy:)

      Usuń
  22. ja dopracowałam swój własny przepis ale jestem otwarta na wszelkie inne pomysły :) PYSZNE

    OdpowiedzUsuń
  23. Też myślałam że marchewkowe mi nie posmakuję, póki pierwszy raz go zrobiłam parę tygodni temu:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale pysznie wygląda! dawno już nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. O mamo...ciacho marchewkowe i do tego z kremem!:) Lapie kawalek do porannej kawencji z mlekiem!;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam marchewkowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  27. Dla mnie super pomysł! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  28. tez tak miałam póki nie spróbowałam;D

    OdpowiedzUsuń
  29. ciasto marchewkowe zawsze smakuje idealnie, przełożenie masą dodatkowo je uatrakcyjnia:)

    OdpowiedzUsuń
  30. wygląda bardzo smacznie, nigdy nie jadłam jeszcze takiego ciasta, będę musiała koniecznie je przyrządzić:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  31. też uwielbiam to ciasto. Polecam -dla wielbicieli korzennych smaków- dodanie torebki przyprawy do piernika!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)