Składniki:
1,5 szklanki mąki
Pół kostki miękkiej margaryny lub masła
6 łyżek cukru
Aromat waniliowy
Cukier waniliowy
2 żółtka
Szczypta soli
Nadzienie:
3-4 jabłka (u mnie szara reneta)
1 łyżka cynamonu
6 łyżek cukru (można dać mniej, bo wyszło słodkie)
1 łyżka wody
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika.
- Rozwałkować je i delikatnie ułożyć na blaszce (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą).
- Na patelnię wsypać cukier. Dodać łyżkę ciepłej wody. Teraz należy cały czas mieszać cukier, do momentu, gdy powstanie karmel.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry. Dodać do karmelu. Mieszać, aby nie powstały grudy. Gdy jabłka będą się rozpadać zestawić je z palnika. Dodać cynamon i wymieszać.
- Nadzienie wyłożyć na środek ciasta tak, aby zostały wolne brzegi, które następnie zgiąć do środka. Rada: spód ciasta przed wyłożeniem można posypać łyżką bułki tartej, wtedy pochłania ona soki, które puszczają owoce.
- Piec w temperaturze 180-200 stopni około 35 minut.
Smacznego,
Anulla
wygląda smakowicie:) uwielbiam szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle przepysznie, zgłodniałam:P
OdpowiedzUsuńfantastyczna! uwielbiam ciacha z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńApetyczna i cóż się dziwić, że poszła w jedno popołudnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, mniam!
OdpowiedzUsuńSzarlotka, jedno z moich ulubionych ciast!:)
OdpowiedzUsuńI wlasnie taka prosta, bez dodatkow i z duza iloscia cynamonu!Uwielbiam jeszcze ciepla z kubasem zimnego mleka;)
Bo lody waniliowe i rozniaste polewy to sa to juz "nowobogackie" wymysly epoki post-komunistycznej:)))
Pozdrawiam Cie goraco!:*
ja również uwielbiam taką klasyczną szarlotkę, bez wzbogaceń, w końcu to moje ukochane ciacho:)
UsuńOstatnio dwa razy z rzędu piekłam szarlotkę, tak za mną "chodziły" jabłka, że nie miałam ich dość:) Patrząc na Twoje zdjęcie znów mam na nią ochotę:)
OdpowiedzUsuńMój Marek by wciągnoł :))
OdpowiedzUsuńJa też jestem miłośniczką ciast z jabłkami, taką tarte zjadłabym sama w jedno popołudnie hihi.
OdpowiedzUsuńTarty kocham, bo jestem miłośniczką ciasta kruchego, które mogłabym jeść bez żadnych dodatków:)
OdpowiedzUsuńAle o ile szarlotki nie zdzierżę... o tyle tartę z jabłkami już zjem. Dziwna jestem^^
to ja pajam miłością do tart i szarlotki, więc tym razem miałam 2w1:)
Usuńjak coś ma w tytule rustykalne to już mi się podoba:)) uwielbiam szarlotkę. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRozumiem miłość do jabłek, ja też popełniłam właśnie szarlotkę :D
OdpowiedzUsuńale smaczności, pycha :)
OdpowiedzUsuńMusiałą być bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńfajna tarta :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie wpisu do mojej jabłuszkowej akcji i pozdrawiam cieplutko :))
Olinka - Smakowy Raj
rustykalna tarta chodzi za mną od dawien dawna :) chyba warto się na nią skusić ;)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam:) i ten plus, że nie trzeba do niej formy do tarty, za mną też od dawna chodzi ale z owocami leśnymi i taką wersję też kiedy zrobię:)
Usuńmniam! Porywam kawałek<3
OdpowiedzUsuńSzarlotka to najlepsze ciasto :)
OdpowiedzUsuńtakie rzeczy to ja lubię, oj lubię:D
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych! prosta, szybka, a tak pyszna
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Szybki i smaczny :]
OdpowiedzUsuńA ja dawno nie robiłam ciasta z jabłkami..
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, pachnie aż u mnie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna szarlotka ! Idealna na ciepło ! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię takie szarlotki, proste a zachwycające smakiem i zapachem :)
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać, że nigdy nie zrobiłam tarty.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta z jabłkami :) pyszności!!
OdpowiedzUsuńTwoja tarta wygląda bajecznie:-) ja uwielbiam słodkie tart choć do wytrawnych też mam słabość:-)
OdpowiedzUsuńMniam!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam jabłka i ciasta z nimi:) wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńpyszna tarta :) uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńzrobiła :) był szał :)
OdpowiedzUsuń