Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki
cukru
pół szklanki
mąki pszennej
pół szklanki
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Przygotowanie I:
Przygotowanie I:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować.
- Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
- Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
pół szklanki
mleka
2 szklanki
mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
0,5 szklanki
cukru
175 g miękkiego
masła lub margaryny
16 g cukru
wanilinowego
dodatkowo:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Przygotowanie II:
Przygotowanie II:
- Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Ostudzić.
- Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając.
- Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
- Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać ciasto polewą i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Ann
Swojego czasu piekłam z mamą to ciasto na każdą możliwą okazję :) Później przejedliśmy się nim, ale minęło parę ładnych lat i chyba warto byłoby do niego wrócić :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto, lubię takie:)
OdpowiedzUsuńMniam! Też to ciasto wypróbuję. Widziałam już na kilku blogach i chodzi za mną od jakiegoś czasu ;)
OdpowiedzUsuńulala! takiego ciacha jeszcze nie jadłam, a prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho :) miło nasycenia słodkościami, narobiłaś mi na nie wielkiej ochoty!
OdpowiedzUsuńJa tez zamierzałam je zrobić, ale w końcu jakoś tak wyszło,że nie zrobiłam . Może na sylwka zrobie, Twoje wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha, masz jeszcze troszkę dla mnie?? :) Wypróbuję koniecznie!
OdpowiedzUsuńjeszcze ostatnie kawałki są:)
UsuńAle super, nawet po świątecznym obżarstwie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html
OdpowiedzUsuńCiasto fantastyczne ! Można je jeść i jeść :) Pychota !
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto i robię często:) szybko znika bo jest pyszne i łatwe w przygotowaniu:) Jako polewę rozpuszczam czekoladę. Pycha!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:))
To ciasto też wygląda smakowicie piszę się na kawałek:)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy to ciasto :) ten krem jest pyszny :) super wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetne ciasto , upiekę synowi na urodziny ;)
OdpowiedzUsuńTen przepis został Pani ukradziony i skopiowany przez osobę która ma konto na Naszej Klasie pod nazwą Domowe Wypieki Niebo W Gębie i znajduje się pod tym linkiem
OdpowiedzUsuńhttp://nk.pl/#profile/14262645/gallery/album/2/814
Dziękuję za informację, sprawdzę to i ewentualnie podejmę kroki:) Sama korzystałam z przepisu innej blogerki, ale podałam źródło, ale wprowadzałam pewne modyfikacje i zdjęcie również jest mojego autorstwa.
Usuńna pewno tego nie zostawię, gdy będzie to moje zdjęcie i modyfikacje bez źródła. na razie nie mogę sprawdzić, bo galeria jest zablokowana dla nieznajomych. zaprosiłam, czekam i zweryfikuję:)
Usuń