Składniki na 3-4 porcje:
1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub
orientalna)
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis
0,5 łyżeczki imbiru mielonego
ok. 400 ml bulionu (lub woda i kostka rosołowa)
3 łyżki oleju
1łyżka mąki
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Smażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić do miękkości warzyw i mięsa.
- Gdy będzie ubywało wywaru podlewać stopniowo resztą bulionu.
- Na koniec mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki i dodać do sosu w celu zagęszczenia.
Smacznego,
Ann
świetne danie:) lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuńU Ciebie często królują dania azjatyckie- też je bardzo lubię. Szczerze to Twoje wyglądają identycznie, jak te kupowane u "chińczyka" :)
OdpowiedzUsuńPs. polecam Ci zakup trawy cytrynowej do tego rodzaju obiadków- pasuje jak ulał!
lubię je za wyraziste smaki i prostę:) a do tego robi się je stosunkowo szybko:) choć jadam też inne rzeczy:P i staram się je odtwarzać dość autentycznie, nie tylko wygląd ale i smak jest podobny:) i dziękuje za radę:)
UsuńNo ja właśnie dostałam do przetestowania trawę cytrynową może użyje do takiego dania :)
UsuńJadłem i było bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy ;) Penne które robiłam wyszło przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńPrzypominam o konkursie z PRYMAT i zapraszam : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html
cieszę się, że smakowało:)
Usuńrównież jestem fanką tej kuchni :)
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie smacznie ostatnio - w moim guście! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:-), mój mąż z chęcią by takie danie zjadł:-). Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie to danie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPysznie powiało egzotyką :)
OdpowiedzUsuńWspaniały obiad:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na danie z mięsa :)
OdpowiedzUsuńLubię wieprza przyrządzonego w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Dodałabym tylko olej sezamowy :) mam na niego fazę :D
OdpowiedzUsuńI znów kusisz takimi pysznościami!!!:D
OdpowiedzUsuńpycha! również jestem fanką orientalnych dań, a to prezentuje się znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie orientalne dania ;) Super wygląda, jak od chińczyka :) a to oczywiście komplement ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i mojej rodzinie bardzo smakowało i wiem, ze będę to danie co jakiś czas powtarzać-dziękuję pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:) najbardziej mnie cieszy, że smakowało:)
UsuńJakbym chciał jeść mrożonki z paczki, to bym nie szukał przepisu. Porażka.
OdpowiedzUsuń