niedziela, 16 grudnia 2012

Wieprzowina w pięciu smakach

Jest to kolejne danie które próbowałam odtworzyć w domu. Wcześniej jadłam je w chińskiej knajpce. Jako, że kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych, to nie mogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem.


Składniki na 3-4 porcje:
40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna)
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis
0,5 łyżeczki imbiru mielonego
ok. 400 ml bulionu (lub woda i kostka rosołowa)
3 łyżki oleju
1łyżka mąki
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Smażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku.
  2. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić do miękkości warzyw i mięsa.
  3. Gdy będzie ubywało wywaru podlewać stopniowo resztą bulionu.
  4. Na koniec mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki i dodać do sosu w celu zagęszczenia.
Smacznego,
Ann

Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

21 komentarzy:

  1. świetne danie:) lubię takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie często królują dania azjatyckie- też je bardzo lubię. Szczerze to Twoje wyglądają identycznie, jak te kupowane u "chińczyka" :)
    Ps. polecam Ci zakup trawy cytrynowej do tego rodzaju obiadków- pasuje jak ulał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię je za wyraziste smaki i prostę:) a do tego robi się je stosunkowo szybko:) choć jadam też inne rzeczy:P i staram się je odtwarzać dość autentycznie, nie tylko wygląd ale i smak jest podobny:) i dziękuje za radę:)

      Usuń
    2. No ja właśnie dostałam do przetestowania trawę cytrynową może użyje do takiego dania :)

      Usuń
  3. Uwielbiam twoje przepisy ;) Penne które robiłam wyszło przepyszne ;)

    Przypominam o konkursie z PRYMAT i zapraszam : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

    OdpowiedzUsuń
  4. również jestem fanką tej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale u Ciebie smacznie ostatnio - w moim guście! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda:-), mój mąż z chęcią by takie danie zjadł:-). Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie to danie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na danie z mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię wieprza przyrządzonego w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne! Dodałabym tylko olej sezamowy :) mam na niego fazę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. I znów kusisz takimi pysznościami!!!:D

    OdpowiedzUsuń
  12. pycha! również jestem fanką orientalnych dań, a to prezentuje się znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie orientalne dania ;) Super wygląda, jak od chińczyka :) a to oczywiście komplement ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam i mojej rodzinie bardzo smakowało i wiem, ze będę to danie co jakiś czas powtarzać-dziękuję pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę bardzo:) najbardziej mnie cieszy, że smakowało:)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)