czwartek, 27 grudnia 2012

Mleczna kanapka/Milkyway

Pyszne ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. U mnie w tym roku gościło na Święta. Zawsze na ten czas przyrządzam jedno nowe ciasto. W tym roku padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”.  Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki.  Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową i chciałam ją wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła w masie.


Składniki:
na kakaowy biszkopt:
 6 jajek
 3/4 szklanki cukru
 pół szklanki mąki pszennej
 pół szklanki mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 3 łyżki kakao
 2 łyżki oleju

Przygotowanie I:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować.
  3.  Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
  4. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
na mleczną masę:
 pół szklanki mleka
 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
 0,5 szklanki cukru
 175 g miękkiego masła lub margaryny
 16 g cukru wanilinowego

dodatkowo:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Przygotowanie II:
  1. Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2.  Ostudzić.
  3.  Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając.
  4. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
  5. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać ciasto polewą i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.

Smacznego,
Ann

19 komentarzy:

  1. Swojego czasu piekłam z mamą to ciasto na każdą możliwą okazję :) Później przejedliśmy się nim, ale minęło parę ładnych lat i chyba warto byłoby do niego wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne ciasto, lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Też to ciasto wypróbuję. Widziałam już na kilku blogach i chodzi za mną od jakiegoś czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ulala! takiego ciacha jeszcze nie jadłam, a prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to ciacho :) miło nasycenia słodkościami, narobiłaś mi na nie wielkiej ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez zamierzałam je zrobić, ale w końcu jakoś tak wyszło,że nie zrobiłam . Może na sylwka zrobie, Twoje wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciacha, masz jeszcze troszkę dla mnie?? :) Wypróbuję koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super, nawet po świątecznym obżarstwie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto fantastyczne ! Można je jeść i jeść :) Pychota !

    OdpowiedzUsuń
  11. Znam to ciasto i robię często:) szybko znika bo jest pyszne i łatwe w przygotowaniu:) Jako polewę rozpuszczam czekoladę. Pycha!
    pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto też wygląda smakowicie piszę się na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiamy to ciasto :) ten krem jest pyszny :) super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Naprawdę świetne ciasto , upiekę synowi na urodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten przepis został Pani ukradziony i skopiowany przez osobę która ma konto na Naszej Klasie pod nazwą Domowe Wypieki Niebo W Gębie i znajduje się pod tym linkiem
    http://nk.pl/#profile/14262645/gallery/album/2/814

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację, sprawdzę to i ewentualnie podejmę kroki:) Sama korzystałam z przepisu innej blogerki, ale podałam źródło, ale wprowadzałam pewne modyfikacje i zdjęcie również jest mojego autorstwa.

      Usuń
    2. na pewno tego nie zostawię, gdy będzie to moje zdjęcie i modyfikacje bez źródła. na razie nie mogę sprawdzić, bo galeria jest zablokowana dla nieznajomych. zaprosiłam, czekam i zweryfikuję:)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)