Rzadko jem takie kremowe sosy, ponieważ przeważnie bazują one
na śmietanie i przez to są ciężkie. Jednak ten wyszedł lżejszy, użyłam do jego
przygotowania jogurtu greckiego, serka śmietankowego i mleka. Całość zaś
doprawiłam na włoską nutę bazylią i oregano. Podałam z kaszą orkiszową. Możesz ugotować taką, jaką lubisz.
600g piersi z indyka (możesz zastąpić z piersią z
kurczaka)
2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
500g pieczarek
100g serka śmietankowego typu Twój Smak
150g jogurtu greckiego
100ml mleka
1 łyżeczka oregano
Garść listków świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii)
Sól i pieprz do smaku
Do podania
200g kaszy (u mnie orkiszowa)
Przygotowanie:
- Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na rozgrzanej łyżce oleju z obu stron na złoty kolor.
- Następnie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki. Dusić kilka minut. Doprawić solą. Dodać pokrojone na paseczki suszone pomidory. Dusić około minutę. Zestaw z palnika, dodaj mleko, jogurt grecki i serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw pokrojoną w paski bazylia i oregano. Wrzuć do sosu obsmażonego indyka. Duś kilka minut do miękkości mięsa.
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Smacznego,
Anulla
Mojej Mamie smakowałoby to danie :)
OdpowiedzUsuńTakie dania bardzo lubię :) Super smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie lekkie dania, które jednocześnie są pełne aromatu :)
OdpowiedzUsuńCiekawa inspiracja na obiad :) Uwielbiam mięso w sosie w połączeniu z kaszą więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pyszna propozycja na obiad :) Sos pieczarkowy to mój zdecydowany faworyt :)
OdpowiedzUsuńFajny ten sosik wyszedł :) Mięso z indyka też jest bardzo smaczne, takie delikatne :)
OdpowiedzUsuń