sobota, 11 sierpnia 2018

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Obecnie cukinia kosztuje grosze. W wersji faszerowanej to dla mnie obowiązkowa pozycja o tej porze roku i jeden z ulubionych letnich obiadów. Sprawdzi się także w roli lekkiej kolacji. Zamiast mięsem możecie ją nafaszerować również kaszą. W każdej konfiguracji smakuje wybornie, jednak wersję mięsną przygotowuję najczęściej. Jestem pewna, że pokochacie to danie i będzie u Was gościć pod różną postacią. 


Składniki na 4 porcje:
2 średnie cukinie (ok. 1 kg)
400g mięsa mielonego drobiowego
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
100ml przecieru pomidorowego
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Szczypta ostrej papryki w proszku
Oregano do smaku
Sól i pieprz do smaku
1 kulka mozzarelli

Przygotowanie:
  1. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek za pomocą łyżeczki.
  2. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Środek cukinii pokroić w kostkę podsmażyć. Na patelnię wrzucić mięso mielone, smażyć kilka minut do miękkości mięsa. Dodać przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku. 
  3. Za pomocą łyżki farsz nakładać do wydrążonych cukinii. Posypać startą mozzarellą. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Smacznego,
Anulla

6 komentarzy:

  1. Tak, to prawda. To świetne danie. Czasami, kiedy uda mi się kupić takie małe, okrągłe cukinie faszeruję je jak pomidorki.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cukinię faszerowaną :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Cukinię faszeruję najczęściej :) Idealny pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam faszerowanej cukinii ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam faszerowaną cukinię, muszę niedługo zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj właśnie faszerowałyśmy cukinię ale wędzonym tofu :) Też wyszło pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)