Obecnie cukinia kosztuje grosze. W wersji faszerowanej to dla mnie obowiązkowa pozycja o tej porze roku i jeden z ulubionych letnich obiadów. Sprawdzi się także w roli lekkiej kolacji. Zamiast mięsem możecie ją nafaszerować również kaszą. W każdej konfiguracji smakuje wybornie, jednak wersję mięsną przygotowuję najczęściej. Jestem pewna, że pokochacie to danie i będzie u Was gościć pod różną postacią.
2 średnie cukinie (ok. 1 kg)
400g mięsa mielonego drobiowego
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
100ml przecieru pomidorowego
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Szczypta ostrej papryki w proszku
Oregano do smaku
Sól i pieprz do smaku
1 kulka mozzarelli
Przygotowanie:
- Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek za pomocą łyżeczki.
- Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Środek cukinii pokroić w kostkę podsmażyć. Na patelnię wrzucić mięso mielone, smażyć kilka minut do miękkości mięsa. Dodać przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku.
- Za pomocą łyżki farsz nakładać do wydrążonych cukinii. Posypać startą mozzarellą. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Smacznego,
Anulla
Tak, to prawda. To świetne danie. Czasami, kiedy uda mi się kupić takie małe, okrągłe cukinie faszeruję je jak pomidorki.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Bardzo lubię cukinię faszerowaną :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cukinię faszeruję najczęściej :) Idealny pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam faszerowanej cukinii ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną cukinię, muszę niedługo zrobić :D
OdpowiedzUsuńWczoraj właśnie faszerowałyśmy cukinię ale wędzonym tofu :) Też wyszło pycha :)
OdpowiedzUsuń