Kruche ciastka z orzechową nutą bardzo łatwo przygotować w zdrowszej wersji w domowym zaciszu. Potrzebujesz do nich ledwie 4 składników. Możesz tak jak ja wzbogacić je o dodatki np. o posiekaną gorzką czekoladę.
Na ich bazie możesz przygotować potem spód do ciasta (przygotuj je wtedy bez dodatków) lub po prostu pochrupać do herbaty. Świetnie będą pasowały przede wszystkim do sernika.
Są one bez laktozy, a w przypadku użycia odpowiedniej mąki także bez glutenu.
1 szklanka mąki owsianej (można zastąpić
pszenną pełnoziarnistą, orkiszową, ryżową)
1 jajko
2 łyżki ksylitolu
20g posiekanej gorzkiej czekolady
*w wersji bezglutenowej użyj mąki owsianej bezglutenowej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz czekolady zagnieść na jednolitą masę, dodać posiekaną czekoladę, połączyć. Odstawić na 60 minut do lodówki lub 20 minut do zamrażalki.
- Formować ciastka. Piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut.
Smacznego,
Anulla
Prostota i smak w jednym :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietne są takie ciasteczka. Podkradam do kawki 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec ciasteczka, swietny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie :) Wszystko co lubię!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pochrupałabym takie ciacha z wielką ochotą!
OdpowiedzUsuńciasteczka pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńAż się chce chrupać i chrupać takie ciacha <3 :D
OdpowiedzUsuń