poniedziałek, 3 września 2018

Fit kalafior w cieście

Szukasz pomysłu na lżejszą przekąskę lub kolację? Kalafior przygotowany w cieście z mąki z ciecierzycy, to lekkie i wartościowe danie. Dzięki mące z cieciorki jest dodatkowo bogaty w białko. Tak upieczone kawałki kalafiora możecie podać z ulubionym sosem. Kalafior dzięki przyprawie gyros lub curry jest bardziej wyrazisty w smaku. W dodatku jest bez glutenu, a w przypadku użycia odpowiedniego mleka także bez laktozy i wegański. Polecam jeść na ciepło, gdyż wg mnie smakuje najlepiej. 


Składniki:
1 kalafior
1 szklanka mąki z ciecierzycy (120g)
około ¾ szklanki wody lub mleka lub pół na pół
2 łyżeczki przyprawy gyros lub curry
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
  1. Kalafiora umyć i osuszyć, pokroić na różyczki.
  2. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą na gęste naleśnikowe ciasto. Odstawić na około 20 minut.
  3. Maczać w nim kawałki kalafiora.
  4. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Piec w 220 stopniach około 15-20 minut do miękkości.
Smacznego,
Anulla

7 komentarzy:

  1. Lubię kalafior i mogłabym jeść go bardzo często 😊 Świetny przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Do zrobienia! Uwielbiam kalafiora :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ostatnio bardzo podobny - pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczony kalafior jadłyśmy nieraz ale w cieście go jeszcze nie robiłyśmy :) Musimy spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Kalafior w takim wydaniu musi być przepyszny :D Bardzo lubię wersję pieczoną, ale w cieście też bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)