Szukasz pomysłu na lżejszą przekąskę lub kolację?
Kalafior przygotowany w cieście z mąki z ciecierzycy, to lekkie i wartościowe
danie. Dzięki mące z cieciorki jest dodatkowo bogaty w białko. Tak upieczone
kawałki kalafiora możecie podać z ulubionym sosem. Kalafior dzięki przyprawie gyros lub curry jest bardziej wyrazisty w smaku. W dodatku jest bez glutenu, a w przypadku użycia
odpowiedniego mleka także bez laktozy i wegański. Polecam jeść na ciepło, gdyż wg mnie smakuje najlepiej.
1 kalafior
1 szklanka mąki z ciecierzycy (120g)
około ¾ szklanki wody lub mleka lub pół na pół
2 łyżeczki przyprawy gyros lub curry
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Kalafiora umyć i osuszyć, pokroić na różyczki.
- Pozostałe składniki wymieszać ze sobą na gęste naleśnikowe ciasto. Odstawić na około 20 minut.
- Maczać w nim kawałki kalafiora.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec w 220 stopniach około 15-20 minut do miękkości.
Smacznego,
Anulla
Lubię kalafior i mogłabym jeść go bardzo często 😊 Świetny przepis 😊
OdpowiedzUsuńDo zrobienia! Uwielbiam kalafiora :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fantastyczny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio bardzo podobny - pychota! :)
OdpowiedzUsuńPieczony kalafior jadłyśmy nieraz ale w cieście go jeszcze nie robiłyśmy :) Musimy spróbować :)
OdpowiedzUsuńSuper! Kalafior w takim wydaniu musi być przepyszny :D Bardzo lubię wersję pieczoną, ale w cieście też bardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kalafiora ;)
OdpowiedzUsuń