poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Czekoladowa gryczanka z duszonymi śliwkami

Połączenie płatków gryczanych z czekoladą i duszonymi śliwkami z cynamonem to moje odkrycie z tamtego roku. O tej porze roku po raz kolejny chętnie wracam do tego zestawu. Dodatek gorzkiej czekolady (lub kakao) do płatków gryczanych zabija smak gryki, która może nie każdemu odpowiadać. Za to duszone śliwki doskonale przełamują ten czekoladowy akcent.
Płatki gryczane dostaniecie w sklepach ze zdrową żywnością, widziałam je także w Biedronce i Kauflandzie.


Składniki na 1 porcję:
200 ml mleka (krowie lub roślinne)
1 łyżka kakao lub 10g (1 duża kostka) gorzkiej czekolady
Opcjonalnie 1 łyżka miodu lub ksylitolu, w szczególności gdy używacie kakao

Śliwki:
5-6 śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
2 łyżki wody

*Na rynku są dostępne różne płatki gryczane - do gotowania i zalewania, aby uzyskać gęste płatki ilość płynu może się odrobinę różnić od podanego. Ja ostatnio te do zalewania, chwilkę gotowałam i się nie rozpadły, wtedy do tej gryczanki wychodzą gęstsze, bo woda w trakcie gotowania odparowuje. W przypadku zalewania, na tę ilość płatków zredukujcie ilość mleka do 3/4 szklanki. 

Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować. Wsypać płatki, gotować ok. 2-3 minuty. Dodać kakao lub połamaną gorzką czekoladę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Dosłodzić do smaku. Przelać do miseczki.
  2. Śliwki wypestkować. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać wodę, dusić do rozpadnięcia, dosłodzić do smaku i wymieszać z cynamonem.
  3. Na płatki wyłożyć duszone śliwki.
Smacznego,
Anulla

3 komentarze:

  1. Na taką gryczankę miałabym ochotę :) No i te śliwki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach te śliwki <3 Z czekoladową gryczanką musiały komponować się wybornie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)