poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Burgery z czarnej fasoli z sosem tzatziki

Według przeciwników wegetariański burger to profanacja, może być tylko z mięsa, i to wołowego. Ja się zupełnie nie zgadzam z tą teorią. Odpowiednio doprawiony kotlet na bazie fasoli lub innych strączków zyskuje tylko na smaku i ma wiele zastosowań. Świetnie sprawdza się do lunchboxa, w towarzystwie kaszy i sezonowych warzyw lub jako burger. Dodatkowo możecie do nich zaserwować pieczone frytki. 
Burgery z fasoli podałam trochę na styl grecki, do środka przygotowałam delikatny sos tzatziki, a jako dodatki wybrałam pieczarki, pomidora i sałatę. 


Składniki na 4 sztuki:
Kotlety:
250g suchej czarnej fasoli*
1 jajko
½ szklanki płatków owsianych (zwykłe lub bezglutenowe) lub więcej (służy do zagęszczenia, moja masa była dość sucha po zblendowaniu, gdy używacie fasoli z puszki może okazać się, że trzeba dodać więcej płatków)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
¾ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
¾ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego
Olej do smażenia

Dodatkowo:
4 bułki
1 pomidor
Kilka liści sałaty
5 pieczarek

Sos tzatziki
200g jogurtu greckiego
1 ogórek gruntowy
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku

*Możecie zastąpić fasolą z puszki (2 puszki). Fasolę czarną można zastąpić czerwoną.

Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez 8 godzin. Przepłukać, wlać nową wodę i gotować ok. 50-60 minut do miękkości.
  2. Czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do odcedzonej fasoli wraz pozostałymi przyprawami. Zblendować na jednolitą masę. Płatki owsiane zblendować, ale nie na mąkę. Dodać płatki i jajko do masy z fasoli. Połączyć. Formować burgery. Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron.
  3. Sos: Czosnek drobno posiekać, ogórka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać koperek i jogurt grecki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić do przegryzienia się smaków. Możecie dodatkowo podać z odrobiną oliwy z oliwek.
  4. Bułki przekroić na pół, położyć sałatę, kotlety, sos i dodatki np. pomidor i przesmażone pieczarki.
Smacznego,
Anulla

7 komentarzy:

  1. Od samego rana takie pyszne jedzonko widzę 😊 Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm ślinka leci na sam widok :) Uwielbiam takie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy takie kotlety ze strączków <3 Najbardziej smakują nam z ciecierzycy lub z fasoli :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ! Ale mi narobiłaś wielkiej ochoty na burgera :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego jeszcze nie jadłam, ale może być smaczny:)
    Jadłam kotlety z fasoli pyły pyszne, a tu przecież jest właśnie taki użyty.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłma czarnej fasoli :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)