poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i soczewicą

Koniec lata i początek jesieni, to sezon na paprykę, w tym okresie jemy jej dość sporo w różnej postaci. Robię z niej leczo, piekę do warzywnej pasty, a także faszeruję. Papryki możecie wypełnić tradycyjnie nadzieniem mięsnym lub pokombinować z wersją wege. Szczególnie polecam Wam farsz z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy z pomidorami. Wierzch posypałam startą mozzarellą, gdyż nie wyobrażam sobie tego typu dań bez sera.



Składniki na 3-4 porcje:
3-4 czerwone papryki (u mnie poszło 3,5 sztuki papryki)
100g suchej kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki)
100g suchej zielonej soczewicy
400g pomidorów w puszce (1 puszka)
1 łyżka oleju lub oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Szczypta ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
Sól
Pieprz
Opcjonalnie 1 kulka mozzarelli

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą, następnie przepłukać pod gorącą wodą - powoduje to, że kasza nie jest goryczkowa. Następnie zagotować wodę (1 i 1/4 szklanki wody w stosunku do 1/2 szklanki kaszy). Posolić. Gotować na wolnym ogniu kaszę około 15-18 minut. Odstawić na kolejne 10 minut pod przykryciem, aby nadmiar wody mógł się wchłonąć.
  2. Soczewicę opłukać. Gotować do miękkości około 15-20 minut. Posolić pod koniec gotowania.
  3. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut aż woda z pomidorów odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku paprykami w proszku, oregano oraz solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną.
  4. Papryki wydrążyć, przekroić na pół, napełnić farszem. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim papryki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Na ostatnie 10 minut możesz papryki posypać startą mozzarellą.
Smacznego,
Anulla

8 komentarzy:

  1. bardzo lubię faszerowane warzywa a ta papruka wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię paprykę faszerowaną :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham sezon na papryki :) Tak jeszcze nie jadłam, ale będę musiała spróbować!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś smaka na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takim farszem jeszcze nie jadłam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam, ostatnio właśnie robiłam podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie faszerowałam papryki :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)