Koniec lata i początek jesieni, to sezon
na paprykę, w tym okresie jemy jej dość sporo w różnej postaci. Robię z niej leczo, piekę
do warzywnej pasty, a także faszeruję. Papryki możecie wypełnić tradycyjnie
nadzieniem mięsnym lub pokombinować z wersją wege. Szczególnie polecam Wam farsz
z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy z pomidorami. Wierzch posypałam startą mozzarellą, gdyż nie
wyobrażam sobie tego typu dań bez sera.
3-4 czerwone papryki (u mnie poszło 3,5 sztuki papryki)
100g suchej kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki)
100g suchej zielonej soczewicy
400g pomidorów w puszce (1 puszka)
1 łyżka oleju lub oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Szczypta ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
Sól
Pieprz
Opcjonalnie 1 kulka mozzarelli
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą, następnie przepłukać pod gorącą wodą - powoduje to, że kasza nie jest goryczkowa. Następnie zagotować wodę (1 i 1/4 szklanki wody w stosunku do 1/2 szklanki kaszy). Posolić. Gotować na wolnym ogniu kaszę około 15-18 minut. Odstawić na kolejne 10 minut pod przykryciem, aby nadmiar wody mógł się wchłonąć.
- Soczewicę opłukać. Gotować do miękkości około 15-20 minut. Posolić pod koniec gotowania.
- Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut aż woda z pomidorów odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku paprykami w proszku, oregano oraz solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną.
- Papryki wydrążyć, przekroić na pół, napełnić farszem. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim papryki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Na ostatnie 10 minut możesz papryki posypać startą mozzarellą.
Smacznego,
Anulla
bardzo lubię faszerowane warzywa a ta papruka wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię paprykę faszerowaną :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńKocham sezon na papryki :) Tak jeszcze nie jadłam, ale będę musiała spróbować!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Też ostatnio robiłam ☺
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka na te pyszności :)
OdpowiedzUsuńZ takim farszem jeszcze nie jadłam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam, ostatnio właśnie robiłam podobne :)
OdpowiedzUsuńDawno nie faszerowałam papryki :)
OdpowiedzUsuń