W sezonie letnim zaraz po malinach i truskawkach, to właśnie borówki jadam najczęściej. Dodaję je do jogurtu naturalnego lub owsianki, świetnie sprawdzają się też do szybkich ucieranych ciast. To przygotowałam z myślą o drugim śniadaniu do pracy. W lodówce miałam serek ricotta, który jest delikatny w smaku, więc wyszło lekkie i jednocześnie wilgotne pełnoziarniste ciasto z borówkami.
160g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
200g ricotty (lub serka homogenizowanego) w temperaturze
pokojowej
3 jajka w temperaturze pokojowej
50g ksylitolu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g masła (w temperaturze pokojowej)
140g borówek lub jagód
Przygotowanie:
- Olej kokosowy lub masło rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
- Jajka utrzeć z ksylitolem za pomocą miksera. Następnie dodać ricottę, rozpuszczone masło i aromat waniliowy. Zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do mokrych składników. Mieszać na wolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
- Borówki umyć, dodać do ciasta i delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki je wymieszać.
- Ciasto przełożyć do silikonowej keksówki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego,
Anulla
Wygląda bardzo smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie ciasta :) Jak dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńCiasto zapowiada się wyjątkowo smacznie. Podoba mi się szczególnie dodatek ricotty.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, zaintrygował mnie dodatek ricotty do ciasta :)
OdpowiedzUsuńW przekroju to ciasto wygląda naprawdę super :)
OdpowiedzUsuńJakie ono musi być pyszne! Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńCiasto musi smakować wspaniale :) Ja również w lecie najczęściej sięgam po borówki :D
OdpowiedzUsuń