To danie powstało przez przypadek. Ostatnio zostało mi sporo kapusty po robieniu gołąbków. Nie lubię marnować jedzenia, więc było dla mnie oczywiste, że muszę ją jakoś wykorzystać. Miałam w domu puszkę soczewicy i puszkę pomidorów oraz trochę warzyw, więc powstała z tego sezonowa wege potrawka. Smak na tyle nas zaskoczył tego dania, że na pewno wejdzie na stałe do naszego wiosennego menu.
Młoda kapusta kojarzy się zazwyczaj z duszoną z koperkiem lub sałatką. Może także stanowić świetną bazę innych dań obiadowych, w szczególności takich jak potrawki w roli głównej z ziemniakami czy kaszą. Bardzo dobrze komponuje się z marchewką, pomidorami i sporą ilością koperku. Włączcie swoją kreatywność i nie bójcie się próbować nowych smaków.
Młoda kapusta kojarzy się zazwyczaj z duszoną z koperkiem lub sałatką. Może także stanowić świetną bazę innych dań obiadowych, w szczególności takich jak potrawki w roli głównej z ziemniakami czy kaszą. Bardzo dobrze komponuje się z marchewką, pomidorami i sporą ilością koperku. Włączcie swoją kreatywność i nie bójcie się próbować nowych smaków.
1 mała młoda kapusta lub ½ większej główki
1 puszka zielonej soczewicy
1 puszka pomidorów w puszce
700g młodych ziemniaków
2 duże marchewki
1 cebula
1 mały pęczek koperku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 szklanka wody
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Młodą kapustę poszatkować. Przełożyć do miski.
- Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Ziemniaki i marchewkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki lub plasterki, a ziemniaki w grubszą kostkę. Dodać do cebuli. Wlać 1 szklankę wody i dusić około 5 minut, następnie dodać kapustę oraz pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą pieprzem i paprykami w proszku. Dusić do miękkości warzyw około 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek.
Smacznego
Anulla
Młoda kapusta rządzi. U Ciebie na talerzu kolorowo i zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńProste, z pewnością smaczne i odżywcze ;)
OdpowiedzUsuńAle ja dawno nie jadłam takiego dania z ziemniakami :) Oj narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pyszna propozycja z zastosowaniem młodej kapusty. Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze w tym roku nie kupiłam ani razu młodej kapusty.
OdpowiedzUsuńLubię potrawy "na winie" tzn. z tego, co się pod rękę nawinie :) A to danie samym wyglądem zachęca do spróbowania, nie wspomnę już o tym, ze jest bardzo sycące :)
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcie i pyszne danie
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na wykorzystanie młodej kapusty :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy młodą kapustkę i w takim wydaniu chętnie byśmy ją zjadły :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki! Świetne danie
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i bardzo pożywne połączenie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo smakowite danie :D
OdpowiedzUsuń