Kilka składników wystarczy by wyczarować szybki wiosenny obiad, nadający się do zabrania ze sobą do pracy, gdyż smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, co jest ważną informację dla niektórych z Was. Swój zachęcający kolor zawdzięcza makaronowi kukurydzianemu, możesz jednak użyć każdy dowolny, który lubisz. Smak szparagów podkręciłam tutaj dodatkiem boczku i czosnku, całość zaś posypałam dodatkowo grana padano.
Składniki na 4 porcji:
500g dowolnego makaronu (u mnie kukurydziany)
150g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
Pęczek zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
- Szparagi umyć, odłamać lub obciąć twarde końcówki (ok. 2 cm). Pokroić na mniejsze kawałki, od razu będą gotowe wtedy do makaronu. Do gotującej osolonej wody z odrobiną cukru /ksylitolu (wtedy pozostaje ich piękny zielony kolor) wrzucić pokrojone szparagi i gotować je około 3-4 minuty. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą, dzięki czemu będą jędrne.
- Czosnek posiekać, wrzucić na patelnię razem z boczkiem. Podsmażyć.
- Ugotowane szparagi i makaron wymieszać z boczkiem. Posypać serem i wymieszać.
Smacznego,
Anulla
Jak niewiele potrzeba do pysznego obiadu :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :) Pyszne, pożywne i fantastycznie prezentuje się na talerzu :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym wpadła na obiadek do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, takie obiady zawsze w cenie :)
OdpowiedzUsuńAniu, świetny makaron. Już czuję zapach tego wędzonego boczku... Och i Pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie, szybko i łatwo, to lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie dla każdego :-)
OdpowiedzUsuńSezon na szparagi za niedługo się będzie kończył, a ja jeszcze w tym roku ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDanie zapowiada się super. Idealna propozycja na obiad :)
Pysznie, bardzo lubię takie zestawienie :-)
OdpowiedzUsuń