Placuszki najczęściej jem w weekend, gdyż wtedy mam najwięcej czasu na ich przygotowanie, ewentualnie czasami zabieram je ze sobą jako opcja na drugie śniadanie (wtedy sos lub owoce do nich zabieram oddzielnie). Nie przeszkadza mi zjedzenie ich na zimno. Najlepiej smakują mi właśnie wiosną lub latem, kiedy mogę je podać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym. W pozostałą część roku ratuję się swoimi przetworami np. domowym dżemem.
Nie używam do nich białej mąki, głównie owsianej, dzięki czemu są bardziej pożywne. Lubię dodatek jogurtu do ciasta, który sprawia, że nasze pancakes mają delikatny smak. Podałam je w towarzystwie sosu na bazie truskawek i rabarbaru z chia i kleksem jogurtu naturalnego. Nasiona chia lekko zagęściły sos i nadały mu nietypowego charakteru. Przygotowałam jego większą ilość i w pozostałą część tygodnia mieszałam z jogurtem i płatkami owsianymi. W ten sposób miałam kolejny szybki posiłek do pracy. Jeżeli potrzebujesz sosu tylko do placuszków, zmniejsz jego ilość.
¾ szklanki mąki owsianej
90g jogurtu naturalnego
1 duże jajko (L)
1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Olej do smażenia
Sos ok. 400ml, przygotowałam więcej, dodaję do jogurtu
naturalnego, jeżeli chcesz tylko do placuszków, pomniesz ilość składników 3-4
razy
250g truskawek
250g rabarbaru
½ szklanki wody
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki chia
Przygotowanie:
- Placuszki: Suche składniki wymieszać ze sobą. Do miski dodać jajko i jogurt naturalny. Wymieszać. Patelnię posmarować olejem, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Sos: truskawki i rabarbar umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać wodę i dusić do momentu aż się rozpadną i zaczną przypominać konsystencję sosu, dosłodzić do smaku. Na koniec dodać chia. Wymieszać. Na kilka minut odstawić, by chia mogły lekko spęcznieć.
- Placuszki układać jeden na drugim, polać sosem. Opcjonalnie możecie je podać jeszcze dodatkowo z jogurtem naturalnym.
Smacznego,
Anulla
Pyszne śniadanko i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńO truskawki z rabarbarem to musi być pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTen sosik brzmi przepysznie. Śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, przepyszne placuszki <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki! :) Ten sos kusi :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pysznie i zdrowo. Poproszę o kilka placuszków :)
OdpowiedzUsuńMyślę, WIEM, że z takim sosem, placuszki będą smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, a ten sosik to na pewno niebo w gębie :D Placuszki to najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie, choć i do lunchboxa się świetnie sprawdzą :) Dawno już ich nie robiłam, więc pora to w końcu zmienić :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) Zrobię sobie na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki lubimy bardzo :-)
OdpowiedzUsuń